Най-голямото астрономическо изображение е толкова голямо, че не се побира

...
Най-голямото астрономическо изображение е толкова голямо, че не се побира
Коментари Харесай

Най-голямото астрономическо изображение, създавано някога

Най-голямото астрономическо изображение е толкоз огромно, че не се побира на един компютърен екран.

© Ruhr-Universität Bochum

Можете да го видите в цялостната му хубост тук , има и алтернатива за идентифициране на обособени обекти.

На гигантското изображение се виждат към 50 000 нови непостоянни обекта. Името им идва от обстоятелството, че светлината, която получаваме от тях, варира непрекъснато. Това се случва, когато втори обект (планета или звезда) минава пред непостоянния обект и краткотрайно блокира светлината, която бихме видели. Точно затова непостоянните обекти са значимо средство за търсенето на планети отвън Слънчевата система.

Астрономи от Бохумския университет Рур са прекарали 5 години в „ срастване “ на фотосите, направени в университетската обсерватория в пустинята Атакама (Чили). След полюсите, пустинята Атакама е най-сухото място на света. Някои елементи са толкоз негостоприемни, че в тях не вирее никакъв живот. Тези рискови условия са парадайс за астрономите. Сухият въздух значи по-малко облачни нощи, по-чисто небе и най-важното – дребното влага не пречи толкоз на светлината от далечните галактически обекти.

Обсерваторията в Атакама. Stas1995/Wikimedia

За да видят непостоянните обекти, астрономите правели фотоси на един регион всеки ден и по-късно ги сравнявали. Районът се оказал толкоз огромен, че в началото учените разделили фотосите на 268 секции и по-късно ги комбинирали, създавайки най-голямото астрономическо изображение, правено в миналото. То съдържа 47 милиарда пиксела и единствено обработката му е лишила няколко седмици.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР