Най-големият китайски производител на полупроводници SMIC изглежда произвежда усъвършенствани чипове

...
Най-големият китайски производител на полупроводници SMIC изглежда произвежда усъвършенствани чипове
Коментари Харесай

Китай продължава да произвежда модерни чипове въпреки санкциите на САЩ

Най-големият китайски производител на полупроводници SMIC наподобява създава усъвършенствани чипове през последните няколко месеца макар глобите на Съединени американски щати, целящи да забавят напредъка на Пекин. Но към момента има някои съществени провокации пред устрема на Пекин да стане по-самостоятелен в полупроводниковата промишленост, защото се задават въпроси по отношение на дълготрайната жизненост на последните му достижения, предава CNBC.
Какво е най-новото?
Миналата година глобеният от Съединени американски щати китайски софтуерен колос Huawei пусна на пазара Mate 60 - смарт телефон с 5G съгласуваност и чип - създаден от Semiconductor Manufacturing International Co. (SMIC), употребяващ 7-нанометров развой. Терминът нанометър се отнася до размера на всеки обособен транзистор на чипа, а колкото по-малък е транзисторът, толкоз повече от тях могат да бъдат ситуирани на един полупроводник. Обикновено намаляването на размера на нанометъра води до по-мощни и ефикасни чипове.

Процесът от 7 нанометра се преглежда като извънредно напреднал в света на полупроводниците, макар че не е най-новият. Но предходната седмица Financial Times заяви, че SMIC основава нови индустриални линии за 5 нанометрови чипове за Huawei. Това би означавало още по-голям прогрес за най-големия китайски производител на полупроводници. Чиповете на Apple, да вземем за пример, са създадени по 3-нанометров развой.
Защо това е значимо?
Санкциите на Съединени американски щати имат за цел да забавят способността на Китай да създава най-модерните чипове в света, защото софтуерната конкуренция сред двете страни продължава да се разгаря. През 2020 година SMIC беше включена в черния търговски лист на Съединени американски щати, наименуван " Списък на субектите ", което отряза достъпа на компанията до основни задгранични технологии, които биха ѝ разрешили да създава по-усъвършенствани чипове.

През октомври предходната година Съединени американски щати стегнаха рестриктивните мерки, с цел да предотвратят продажбата на чипове за изкуствен интелект и полупроводникови принадлежности на Китай. Вашингтон оказва напън и върху други страни да наложат сходни ограничавания. Една от най-големите стъпки пристигна от страна на Нидерландия предходната година, когато страната публично вкара ограничавания за експорт на " усъвършенствано " съоръжение за произвеждане на полупроводници.

Нидерландия е дом на ASML - компания, която създава така наречен рисково ултравиолетови (EUV) литографски машини. Това е инструмент, който е от решаващо значение за производството на най-съвременните чипове в огромен мащаб и евтино.  Но нидерландските ограничавания отиват по-далеч, като лимитират износа на някои по-малко усъвършенствани литографски машини.
Как SMIC се оправя с това?
Експертите считат, че без принадлежности за EUV, SMIC мъчно би могла да създава 7-нанометрови и по-малки чипове, или най-малко би било скъпо да го прави. Така че, когато предходната година Huawei Mate 60 излезе със 7-нанометров чип, това повдигна доста въпроси. Към оня миг специалисти разясняват пред CNBC, че SMIC евентуално употребява по-стари принадлежности, с цел да прави по-усъвършенствани чипове.

Позовавайки се на двама души, осведомени с проектите на китайския производител, FT заяви, че  SMIC има за цел да употребява съществуващия си ресурс от полупроводниково съоръжение, създадено в Съединени американски щати и Нидерландия, за произвеждане на 5-нанометрови чипове, което е забележителен прогрес по отношение на 7-нанометровите. 

Сега SMIC работи в доста тясно съдействие и с двата локални производителя на принадлежности, като употребява съществуващата си база от модерни литографски уреди и външен опит, като да вземем за пример този на Huawei, за непрекъснато възстановяване на добивите при процесите с усъвършенствани възли ", изясни Пол Триоло, асоцииран сътрудник в консултантската компания Albright Stonebridge.

" Така че към този момент е допустимо SMIC да продължи да усъвършенства опциите и добивите при 7, а скоро и при 5 нанометра, за дребен брой клиенти, най-много Huawei ", добави той.
Предизвикателствата пред Китай
Използването на по-старо съоръжение за произвеждане на по-съвременни чипове обаче слага две съществени провокации. Първото е, че производството на полупроводниците е по-скъпо, в сравнение с в случай че се употребяват по-съвременни принадлежности и машини. Второто е казусът с добива - броят на използваемите чипове, които се създават и могат да бъдат продадени на клиентите. При по-старото съоръжение добивът е доста по-нисък.

FT също по този начин оповестява, базирайки се на трима души, близки до китайските компании за чипове, че SMIC би трябвало да таксува с 40% до 50% повече за продуктите от своите 5-нанометрови и 7-нанометрови индустриални процеси, в сравнение с TSMC при същите възли. TSMC е най-големият и най-модерният производител на чипове в света и създава полупроводници за компании от Apple до Nvidia.

Пранай Котастане - ръководител на програмата за геополитика в региона на високите технологии в Takshashila Institution - изяснява, че SMIC и Китай могат да продължат да влагат пари в процеса, само че в последна сметка разноските ще продължат да се усилват с всяко по-усъвършенствано потомство чипове - в случай че компанията не успее да се снабди с машина ASML EUV.

SMIC може да преодолее актуалните проблеми, като влага повече пари. Тези вложения могат да дойдат даже от формален Пекин, защото тази сфера се е трансформирала във въпрос на народен авторитет ", споделя Котастане.

" Но степента на вдишване на по-високи разноски единствено ще се покачва с всяко последващо потомство чипове. Те ще продължат да се усилват, в случай че Китай не откри съществена и устойчива опция за EUV ", заключи той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР