Най-големият източник на финансиране за early stage компании в Югоизточна

...
Най-големият източник на финансиране за early stage компании в Югоизточна
Коментари Харесай

LAUNCHub достигна ресурс за инвестиции 74 млн. евро

Най-големият източник на финансиране за early stage компании в Югоизточна Европа. Амбицията е къса и ясна и фондът за рискови вложения LAUNCHub Ventures счита, че е напът да я извърши с набирането на окончателния си капитал - 74 млн. евро

Това е малко над в началото оповестената цел от 70 млн. евро. Фондът към този момент е вложил средства в осем компании, като занапред предстоят нови покупко-продажби. В същото време LAUNCHub продължава да уголемява и екипа си.
Международни вложители и съумели бизнесмени
Стартиралото при започване на годината трето преобразяване на основания преди 10 години фонд в началото набра капитал от 44 млн. евро с концепцията да ги усили до края на 2021 година Тогава капиталът беше обезпечен от Европейския капиталов фонд и частни вложители, основатели на една от най-големите IT компании тук. През годината се причисли още един институционален вложител - IFC (Международната финансова корпорация), част от Световната банка, който вложи 15 млн. евро. Останалата част от парите идват от частни вложители - бизнесмени и създатели на сполучливи IT и софтуерни бизнеси от България, Румъния и Гърция, както и основатели на стартъпи, които са били част от портфолиото на LAUNCHub. " Сега тези хора желаят да върнат назад на системата ", споделя пред " Капитал " Стефан Ганчев, сътрудник в LAUNCHub Ventures.

Стратегията на фонда остава същата: финансиране и подкрепяне на компании от района - България, Румъния, Гърция, страните от Западните Балкани и други Размерът на вложенията е сред 300 000 и 2.5 млн. евро, като задачата е да се поддържат към 25 компании. Малко над 20% от фонда към този момент е вложена, като в началото плануваният период за покупко-продажби през идващите пет години евентуално ще бъде изпълнен до две-три години, споделят от LAUNCHub.
Реклама
Сред подкрепените до момента през тази година компании са румънският финтех FintechOS, латвийската Giraffe360, гръцката FerryHopper, естонската Kriptomat, българо-американската Orbiit, българските Rush и Ambire и румънската Aggero. През идващите седмици следва оповестяването на още вложения.
Еволюцията на екосистемата
Новият фонд на LAUNCHub Ventures ясно демонстрира и еволюцията на цялата екосистема в района, както и на мениджърите в него. Преди 10 години ресурсът на първия фонд, в който сътрудници са Любен Белов, Тодор Брешков, Станислав Сираков, Румен Илиев и Стефан Ганчев, беше 9 млн. евро. Размерът на втория набъбна до 20 млн. евро, с цел да доближи в този момент третият 74 млн. евро. Според сътрудниците в LAUNCHub сега в района и изобщо във VC бранша има повече средства за вложения от всеки път.

" Има повече пари, повече фондове (например в България има нова вълна от фонд мениджъри, набрали капитал през Фонда на фондовете), само че сходни неща се следят и в другите страни в близост ", споделя Стефан Ганчев. Според него това значи и по-голяма конкуренция, а от там по-високи оценки за фирмите. " Всички вложители би трябвало да са по-активни, с цел да намират най-хубавите покупко-продажби ", добавя сътрудникът в LAUNCHub Ventures. Според него това изисква и увеличение на екипа на фонда, като сега тече подобен развой.

С еволюцията на екосистемата през последните години се появиха и от ден на ден местни компании с капацитета да доближат световен триумф. " Виждаме все по-интересни млади компании, с амбициозни създатели, които желаят да развият световни бизнеси и задачата им е да станат най-малко " еднорог " (с пазарна оценка над 1 милиарда $ - бел. ред.). От съществуващото ни портфолио виждаме доста компании към този момент на път да станат еднорози, тъй че това е сигурен знак че екосистемата ни е узряла ", споделя Ганчев. Той чака най-малко няколко компании от България и още няколко от Румъния да са след време в тази група. Като най-предпочитани браншове за финансиране през последните години се обрисуват е-търговията, изкуствения разсъдък, така наречените " дълбоки технологии " (deeptech) и интернет на бъдещето (Wеb3).
Реклама Битка за всяка компания
Ясно е, че при толкоз доста свободни пари сега, конкуренцията сред вложителите кои компании да финансират, ще е още по-ожесточена. Все повече огромни европейски и щатски фондове гледат да района като на новата евентуална златна мина и насочват запаси към него. В LAUNCHub считат, че са идеално позиционирани за този стадий от развиването на стартъп екосистемата в Югоизточна Европа.

" Нямаме терзание от конкуренция. Изградили сме мощна известност, че работим извънредно доста с създателите на фирмите, а не просто даваме чекове. Специализирали сме се като умения и пълномощия в подготовката за фирмите за така наречените Series A рундове и свързването им с други огромни фондове, тъй като през годините успяхме да изградим огромна такава мрежа. Тези фонд мениджъри имат огромен почит към нас и ни смятат за добър сътрудник, което е плод на дългогодишни старания и работа на един последователно разрастващ се пазар ", споделя Стефан Ганчев.

Ако се потвърдят упованията за по-бързо вложение на третия фонд, сътрудниците към този момент гледат и към идната си цел - още по-голям запас за фирмите от района. " Най евентуално към средата на капиталовия интервал на този фонд, ще стартираме още веднъж да приказваме с вложители. Растежът ни евентуално ще е взаимно обвързван с триумфа и динамичността на районната стартъп екосистема, само че ние сме огромни оптимисти за развиването й. Следващият фонд ще е евентуално и с по-разширен екип, тъй че постоянно търсим и топ гении които да се причислят към нас ", споделя Стефан Ганчев.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР