Ако досега не бе очевиднo, че фондовете за рисков капитал

...
Ако досега не бе очевиднo, че фондовете за рисков капитал
Коментари Харесай

Инвеститорите сигурно са полудели: Стартъп за AI на четири седмици набра 105 млн. евро

Ако до момента не бе очевиднo, че фондовете за рисков капитал са полудели по изкуствения разсъдък, рекордната инвестиция от 105 млн. евро във стартъп, учреден преди по-малко от месец, го потвърждава. С финансирането, френският Mistral AI доближава оценка от 240 млн. евро, рекордна за европейска компания в ранен стадий на развиване, изключително такава, чийто екип работи от няколко седмици. За рекордната договорка заяви първо Financial Times, цитирайки свои източници, след което и самата компанията разгласи публично за нея. към момента няма създаден артикул. Знае се единствено, че при започване на 2024 възнамерява да пусне модел, сходен на генеративната система за изкуствен интелект, която зарежда приложението ChatGPT на OpenAI. Основателите разясняват, че проектът е да се изградят модели, като употребяват единствено обществено налични данни, с цел да се избегнат правни проблеми, с които други компании са се сблъсквали досега. Потребителите на Mistral ще могат да дават и свои лични набори от данни. Фокус на компанията ще са корпоративни клиенти за сметка на всеобщите консуматори, което ще отговори на честото търсене на бизнеси да внедрят изкуствения разсъдък в ежедневната работа.

Ако до момента не бе очевиднo, че фондовете за рисков капитал са полудели по изкуствения разсъдък, рекордната инвестиция от 105 млн. евро във стартъп, учреден преди по-малко от месец, го потвърждава. С финансирането, френският Mistral AI доближава оценка от 240 млн. евро, рекордна за европейска компания в ранен стадий на развиване, изключително такава, чийто екип работи от няколко седмици. За рекордната договорка заяви първо Financial Times, цитирайки свои източници, след което и самата компанията разгласи публично за нея.

към момента няма създаден артикул. Знае се единствено, че при започване на 2024 възнамерява да пусне модел, сходен на генеративната система за изкуствен интелект, която зарежда приложението ChatGPT на OpenAI. Основателите разясняват, че проектът е да се изградят модели, като употребяват единствено обществено налични данни, с цел да се избегнат правни проблеми, с които други компании са се сблъсквали досега. Потребителите на Mistral ще могат да дават и свои лични набори от данни. Фокус на компанията ще са корпоративни клиенти за сметка на всеобщите консуматори, което ще отговори на честото търсене на бизнеси да внедрят изкуствения разсъдък в ежедневната работа.
Екип с опит
Доверието на вложителите се дължи на екипа зад плана - някогашни откриватели на изкуствения разсъдък на Meta и Гугъл Тимоти Лакроа, Гийом Лампъл и Артур Менш. Пресийд рунда води американският фонд Lightspeed Venture Partners, само че влизат и значителен брой европейски играчи. От Lightspeed потвърдиха, че капацитетът на компанията и невижданият размер на финансирането отразяват опита на тримата създатели. " Има към 80 до 100 души в международен мащаб с равнището на опит, което те имат ", сподели сътрудник във фонда пред Financial Times.

Инвеститори са и някогашният началник на Гугъл Ерик Шмид, френският телекомуникационен милиардер Ксавие Ниел и Bpifrance, френската държавна капиталова банка, което сочи за налична поддръжка за плана от страна на страната. Седрик О, някогашен министър на цифровите технологии в държавното управление на Еманюел Макрон, в този момент е консултант на Mistral. Самият Макрон, ще се появи дружно с създателите на Mistral на софтуерна конференция в Париж, с цел да продължи да прокарва концепцията, че Европа се нуждае от водещи компании във всяка сфера - от технологии до енергетика и защита, с цел да избегне зависимостта от Съединени американски щати и Китай.
Реклама
По-рано тази седмица, на фона на, Европарламентът гласоподава, чиито правила ще се борят с навлизането в персоналното пространство, ограничението на човешките права и дискриминирането, свързани с всеобщата приложимост на AI услуги. До действителното влизане в действие на закона обаче има още най-малко две години, а на този стадий софтуерните компании демонстрират, че мощно изпреварват тези планове.
Свързани публикации Европарламентът гласоподава първото законодателство за изкуствен интелект 14 юни 2023, 16:16 AI програмен продукт на Nvidia е пропуснал приключване на данни 13 юни 2023, 11:27 Nvidia не е единствената, която печели от " златната тресчица " на изкуствения разсъдък 9 юни 2023, 06:49
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР