Най-добрият вариант за защита на правата на гражданите е мрежата

...
Най-добрият вариант за защита на правата на гражданите е мрежата
Коментари Харесай

Манолова: Най-добрият вариант за защита на правата на гражданите е мрежата на омбудсманите

Най-добрият вид за отбрана на правата на жителите е мрежата на омбудсманите - националния и локалните. Тази мрежа има много дупки, тъй като от 245 общини единствено в 14 има определени публични медиатори.

Това сподели омбудсманът Мая Манолова по време на полемика за проемни в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, регламентиращи избора и пълномощията на публичните медиатори в българските общини. Събитието е проведено от националния омбудсман дружно с Националното съдружие на локалните публични медиатори в България. На разискването участваха представители на НСОРБ, на Асоциацията на кметовете от дребните обитаеми места и националният представител Дора Янкова.

Омбудсманът сподели още, че в България жителите имат голям брой проблеми, нарушени и застрашени права в редица области и имат обезверена потребност от отбрана на техните права. Според нея за жителите е ясно, че институцията, която ги поддържа и е на тяхна страна, е тази на националния и локалния омбудсман. Манолова изясни, че има два съществени казуса при избирането на публични медиатори в общините, това са - потребността от 2/3 болшинство в общинския съвет, с цел да има законен избор и финансирането, което сега идва от локалната власт.

В законопроекта за промени на Закона за локалното самоуправление квалифициран от Манолова се предлага да бъде планувано целево финансиране от националния бюджет, с цел да се подсигурява независимостта на публичния медиатор и да има избор на омбудсман във всички български общини с население над 10 000 души. Също по този начин изборът на публичен медиатор да става с по-малко болшинство в общинския съвет.

Според Мая Манолова работата на националния омбудсман ще бъде по-ефективна, в случай че има локални публични медиатори във всички български общини. Тя изрази подготвеност да промени квалифицирания законопроект, който следва да бъде импортиран в Народно събрание, откакто се чуят позициите на участниците в полемиката. По време на разискването имаше оферти публичните медиатори да не се избират от общинските препоръки, а от жителите. Също по този начин да не бъде наложителен изборът им, а да има единствено в общините, които изразят предпочитание.

От полемиката стана ясно още, че би трябвало да се уеднаквят пълномощията и контрола на публичните медиатори. От НСОРБ споделиха, че в дребните общини хората се познават персонално и нямат потребност за ходатайство сред кмета и общинските съветници. Според сдружението мрежа от публични медиатори би трябвало да се построи на локално равнище тогава, когато има осъзната нужда от локалната общественост изразена с решение на общинския съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР