Най-добрият български баскетболист Александър Везенков даде първата си пресконференция след

...
Най-добрият български баскетболист Александър Везенков даде първата си пресконференция след
Коментари Харесай

Александър Везенков: Искам да се боря всеки ден и да покажа, че мога да съм част от Сакраменто

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков даде първата си конференция след официализирането му на прехвърлянето в отбора на Сакраменто Кингс, с което той се трансформира е два втория наш съотечественик, който ще играе в НБА след Георги Глушков.

Глушков също участва на брифинга в ролята си на президент на БФ Баскетбол, а пред публицистите Везенков показа какви са били първите му усещания от Сакраменто, както и задачите му за идния сезон.

Най-полезният състезател през миналия сезон в Евролигата приказва още малко и по тази причина по какъв начин се е стигнало до прекосяването му при " кралете ", за какво не е заиграл в Съединени американски щати по-рано и дали в бъдеще още веднъж би оказал помощ на националния тим.

" Абсолютно всичко беше от 1 до 3-4 юли. Не мога да кажа, че бяха тежки дни, само че по-емоционални, в които трябваше да премисля какво ще се случи. Със сигурност е ново предизвикателство за мен. Всичко в Съединени американски щати е доста по-голямо, само че това е една фантазия, която всеки баскетболист желае да преживее. Правя това, което върша всяко лято – упражнявам и се приготвям душевен, с цел да отида оптимално квалифициран и това да ми помогне ", стартира Везенков.

" Всичко стартира през декември, когато за първи път асистент генералният управител пристигна в Атина. После пристигна генералният управител, след това треньорът, по-късно вицепрезидентката. Пет-шест индивида пристигнаха. Звездите приказваха за мен. Те са земни хора. Помогнаха ми от първия ден да се усещам по-комфортно. Цялата организация е сходна на тази в Олимпиакос. Всички работят в екип. Това се виждаше и по стила на игра на Сакраменто. Тези неща са плюсове и ми помогнаха и за моето решение ", сподели още той.

" Правата ми минаха през доста тимове. Говорих и с Бруклин, с Кливланд бяха ясни нещата. Много бързо ме преотстъпиха в Сакраменто. Само веднъж бях близко да мина в един тим, само че не се случиха нещата. Чаках си момента. НБА е фантазия, само че не желая да върша нещо просто да го направя, а да има опция да се развъртвам, да има път, в който аз да оказа помощ на тима и той на мен. Това лято всичко беше ясно. И за моята роля, и за това, което те желаят от мен. Беше прочувствено с почитатели, с хора, които съм живял да се разделя в Олимпиакос. Всички го одобриха доста добре. Бяхме едно семейство. Когато един член желае да се развива, го пускаш за нещо по-голямо. Една част от мен може би искаше да остане, само че всички ми пожелаха триумф. В прелестни връзки са ", продължи новият състезател на Сакраменто.

" Исках номер 14 или 41, само че ги нямаше. Не мога да кажа, че взех №7 поради почитателите на Олимпиакос. Просто е един номер, който ми харесва и ще ми пасне. Нека вие публицистите си мислите дали е за това или за друго ", добави най-хубавият ни баскетболист.



" Нищо няма да трансформирам от това, което върша. Знам каква ми е силата и какво мога да дам на тима. Мисля, че мога да оказа помощ на този тим. Нямам упования. Искам всеки ден да се боря и да покажа, че мога да съм там. За да ме желаеха да съм част от този тим, и те имаха нещо поради. Не чакам нито 30 минути, нито да не играя. Очаквам да се развъртвам. Много са мачовете, сигурно ще има, в които ще играя. Нямам упования. Тренирам всеки ден. Опитвам се да съм квалифициран и да забележим какво ще стане. Разговаряхме със притежателя, нищо съответно. Сакраменто 18-19 години не бяха в плейофите. Завършиха трети предната година. Очакванията са доста огромни. Целият град е разпален по баскетбола. Всички са минали през сложни моменти. Следващият сезон всеки чака тимът да побеждава и да остане там, където е в този момент. Собственикът също това чака ", съобщи състезател №1 на България за 2022 година.

" Относно националния тим е въпрос за договаряния и дали ще се борим за нещо. В момента сме на два мача да се класираме, само че и да отпаднем. Винаги, когато съм свободен, ще се опитам да играя, само че това е въпрос на договаряния и каква е обстановката все още ", показа звездата на " лъвовете "

" В Сакраменто бях единствено два дни. Заминавам в края на август. Тренировките стартират през септември. Първият мач е края на октомври. Ще имам време да си намеря жилище. Постоянството е доста значимо. Никой няма да помни, в случай че си играл едва какво си правил преди две години. Всеки ден би трябвало да показваш, че си на високо равнище. Време има за почивки, нощни заведения и кафета. Моментите, в които ставаш по-голям са по-хубави от тези, които са на 15, 16 и 17. Когато имаш гений и ти харесва да се трудиш, можеш да постигнеш безусловно всичко. С всеки минал ден мога да усъвършенствам всичко. От нови съотборници можеш да научиш нови неща. Чисто баскетболно нямам терзания, само че ще би трябвало време, с цел да схвана какво желае треньорът. Всичко е ново и си зависи от мен. Колкото по-лесно съумея да схвана какво желае треньорът, толкоз по-добре. Залите сме ги виждали единствено по малкия екран. Това е магията, да се докоснеш до тях. Всичко в Съединени американски щати е по-голямо и по-ново. Говорим за друг свят ", разяснява към този момент някогашният играч на Олимпиакос.

" Сакраменто е един тим, който побеждава и има тим, който може да се развива. Моята цел е тимът да побеждава както постоянно. Колкото по-добър е тимът, толкоз по-голям си и ти в цялата ротация. Моята цел да побеждаваме и да стана значима част от тима. Сега одобрявам да виждам тимове, които играят прекрасен баскетбол. Треньорът е доста отворен човек. Не сме говорили нищо за мен, в този момент е лято. Говорихме си за атмосферата, за персоналния живот ", разкри още българската баскетболна звезда.

" Очаквам българите в Сакраменто да ме поддържат. Много значимо е, че има българска общественост. Всеки един тим от НБА има звезди и супер играчи. Всеки има качества. Няма да е елементарно. Ще науча доста неща. Всеки ден ще е едно ново предизвикателство за моята кариера. Много е вълнуващо да се изправя против спортни величия. Чакам този миг. Бях съотборник с митове в европейския баскетбол, в този момент отивам в нов свят, където има над 50 суперзвезди. Ще се съпернича с тях. Барцокас не ми даде съвет. Беше сигурен, че ще съумея. Помогна ми с всичко в моята кариера и трябваше да му потвърдя, че времето, което ми даваше, си заслужава. Той разбра, че от професионална позиция това е верният избор ", приключи Александър Везенков.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР