Най-добрите тигани с незалепващо покритие са керамичните. Керамиката е един

...
Най-добрите тигани с незалепващо покритие са керамичните. Керамиката е един
Коментари Харесай

Тиганите с незалепващо покритие

Най-добрите тигани с незалепващо покритие са керамичните. Керамиката е един от дребното материали, който е натурален и не въздейства отрицателно на здравето ни.

Това е по този начин, защото той е на глинена основа. Керамичните тигани са следвани от тефлоновите, много по-широко публикувани.

Казват, че единственото належащо на един фен готвач, са четири тигана: огромен и бездънен, дребен и бездънен, тиган за палачинки и уок. Пред всеки обаче застава въпросът с какво покритие да са тези тигани.

 Керамично покритие

Дилемата е дали те да бъдат с тефлоново или керамично покритие.

В последните години неведнъж се дискутира тематиката за нездравословните тефлонови тигани и няма да я обясняваме още веднъж. Простият ни съвет е, в случай че тефлоновият ви тиган е към този момент одраскан - хвърлете го! Нека разгледаме по-отблизо тиганите с керамично покритие.

 Тигани

Както беше упоменато, керамиката е на глинена основа, заради което не вреди на здравето ни.

За разлика от него в състава на тефлоновото покритие се включва PFOA или перфлуороктанова киселина - химикал, употребен и при други незалепващи и устойчиви на наслойка покрития, чиито високи равнища на наличие могат да доведат до болести като рак, до провали на червия дроб, недостатъци при растежа и нарушавания в имунната система.

Освен това керамичните съдове устоят на нагряване до 450 градуса. За съпоставяне - целесъобразната оптималната температура при тефлона е 190 градуса, като след 260 градуса тефлонът стартира да отделя токсични материали.

Тефлоновите тигани са с най-хубаво незалепващо покритие, само че за сметка на това с тяхната приложимост поемаме риск за здравето си. Компанията, патентовала тефлона, е подхванала тактика за промяна на покритието с безвредно.

Единият от разновидностите е керамичното. Поради това керамичните тигани са доста по-добър избор, когато си купувате съд за готвене.

Друго преимущество на керамичното покритие е, че е по-издръжливо и даже да се надраска, това не трансформира качеството на съда. Освен това при тези съдове не се следи изхабяване.

За съпоставяне, надрасканата тефлонова повърхнина доста покачва риска от обособяване на нездравословни газове при високи нагрявания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР