Най-добрите български ветроходци се състезават, за да спечелят правото да

...
Най-добрите български ветроходци се състезават, за да спечелят правото да
Коментари Харесай

Шампионската лига по ветроходство идва в Бургас

Най-добрите български ветроходци се състезават, с цел да завоюват правото да показват България на интернационалното SAILING Champions League през 2022.

От 10-ти до 12-ти септември Бургас се причислява към фамилията на градовете домакини на  шампионската лига по ветроходство. Организатор на влиятелната конкуренция в България е BORA Sailing, в партньорство и общителното домакинство на Яхт-клуб „ Порт Бургас “. В акваторията на Пристанище Бургас, на броени метри от кея, жителите и гостите на града ще могат да се насладят на страстта и тръпката на спортното ветроходство.

В международен проект това е самодейност на  ISLA (INTERNATIONAL SAILING LEAGUE ASSOCIATION), целяща популяризирането, развиването и триумфа на ветроходството като националната лига. Форматът включва 23 страни участници, 300 клуба, над 3 000 ветроходци и повече от 100 надпревари в Европа. Наред с България, част от лигата са страни като Съединени американски щати, Швейцария, Англия, Русия, Белгия, Финландия и други.

„ Превръщането на Бургас в нервозен център за ветроходния спорт е наша задача, която последователно сполучливо изпълняваме! След извършените три европейски шампионати в класовете " 420 ", " 470 " и " Оптимист ", за които получихме изключителни суперлативи, следва следващата новаторска спортна атракция.  Съвместно с BORA Sailing  ще създадем Бургас част от нов за България ветроходен формат! “ – показа Евгени Мавродиев, ръководител на Яхт клуб „ Порт-Бургас “.

Състезанието е извънредно оспорвано и атрактивно както за присъединяване, по този начин и за наблюдаване. Ветроходците ще се състезават с еднотипни лодки Laser SB20, в доста на брой къси гонки, което предвещава и голямата динамичност и конкуренция във формата. Състезанието ще бъде клубове против клубове – Fleet race с 4 еднотипни лодки SB20, а този вид конкуренция е извънредно подобаващ за цялата ветроходна общественост – както за опитни ветроходци, по този начин и за начинаещи като част от тим.

Тазгодишната стратегия на шампионската лига включва миналия във Варна кръг през юни, този в Бургас и завършващата регата в Язовир Искър през Октомври. Победителите от трите събития тази година ще решат кои два КЛУБА да отидат на квалификации на Sailing Champions League (SCL) през 2022.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР