Най-добрите български ученици по математика спечелиха 6 медала от най-силното

...
Най-добрите български ученици по математика спечелиха 6 медала от най-силното
Коментари Харесай

Български математици спечелиха 6 медала от Международната олимпиада, единият е за Варна

Най-добрите български възпитаници по математика завоюваха 6 медала от най-силното съревнование в света за годината. Всички родни състезатели завоюваха отличие в конкуренция с 672 участници от 112 страни в 64-тата Международна олимпиада по математика, която се организира в Япония. Българите се окичиха с 1 златно, 1 сребърно и 4 бронзови оценки, оповестяват от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Златният орден завоюва Марин Христов (11 клас, СМГ). Среброто е за Иван Тагарев (12 клас, СМГ), а бронзовите оценки завоюваха Ангел Христов (10 клас, ППМГ Бургас), Божидар Димитров (12 клас, ПМГ Силистра), Веселин Маркович (10 клас, МГ Варна) и Илияс Номан (12 клас, СМГ). Ръководители на националния тим са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУ), наблюдаващ е доцент Стефан Герджиков (ФМИ-СУ / ИИКТ-БАН).

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по естествени науки. Създадена е през 1959 година в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените страни, които са взели участие във всички издания на олимпиадата от основаването ѝ до през днешния ден.

Към 2023 година на Международната олимпиада по математика българският тим е завоювал общо 303 медала: 57 златни, 127 сребърни, 119 бронзови медала, както и 17 почетни грамоти!

Веселин Маркович е възпитаник в 10 клас в МГ " Д-р Петър Берон ", Варна и за първи път е част от националния тим. Той се увлича по математиката още от дребен, като в 5 клас, след приемането му в МГ " Д-р Петър Берон ", стартира да се състезава. Той е признателен на учителката си Веселина Тодороска. В 8 клас Веселин печели сребърен орден от Младежката балканска олимпиада по математика.

Марин Христов е възпитаник в 11 клас в СМГ и за повторно е част от националния тим. Интересът му към математиката и надпреварите стартира още от 1 клас, като в 6 клас към този момент се включва и в интернационалните шампионати. Най-голямо ентусиазъм е получил от учителя си в СМГ Иван Симеонов. Марин има десетки триумфи на международни надпревари. На предходната Международна олимпиада по математика той печели сребърен орден. От Балканската има сребро и бронз, от Младежката балканиада има два златни медала, както и злато от Жаутиковската олимпиада тази година.

Иван Тагарев е възпитаник в 12 клас в СМГ и за втора поредна година се класира в националния тим. Той стартира от дребен да се явява на разнообразни надпревари по математика. В 8 клас схваща, че има национални тимове и се стимулира да взе участие в тях. Най-голяма заслуга за развиването му като играч по математика има учителят в СМГ Илия Костов. Най-силните класирания на международни надпревари на Иван до в този момент са сребърният орден от Международната олимпиада предходната година, златният орден с оптимален резултат на Младежката балканиада и златният орден от тазгодишното издание на Romanian Masters of Mathematics.

Илияс Номан е възпитаник в 12 клас в СМГ и за повторно е част от тима за Международната олимпиада. Той стартира да взе участие на надпревари по математика в 5 клас. Голяма заслуга и мотивация за неговите достижения през годините има учителят му Илия Костов. Илияс взима присъединяване в Международната през 2021 година, където печели сребърен орден. Другите му триумфи са сребро и бронз от Балканската по математика, също сребро и бронз от Romanian Masters of Mathematics.

Ангел Христов е възпитаник в 10 клас в ППМГ " Акад. Никола Обрешков ", Бургас и за първи път ще показва България на Международната олимпиада. Още в 1 клас той взема решение да се занимава с математика и да върви на надпревари. Успехите на Ангел до в този момент са сребро от Iranian Geometry Olympiad, златен орден на South Africa IMC, златен орден на Canadian Grey Jey Mathematic Olympiad.

Божидар Димитров е възпитаник в 12 клас в ПМГ " Св. Климент Охридски ", Силистра и за повторно е част от националния тим. Той от дребен се интересува от математика, като в 1 клас стартира да взе участие на надпревари. Голяма поддръжка и мотивация за неговото показване дължи на фамилията си и на учителката си Анна Георгиева. Божидар завоюва бронзов орден от Международната олимпиада предходната година, има две бронзови оценки от Romanian Master of Mathematics и сребро от Балканската тази година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР