Най-добре представящите се британски акции през настоящото десетилетие не са

...
Най-добре представящите се британски акции през настоящото десетилетие не са
Коментари Харесай

Компания за килими е най-добре представящата се британска акция

Най-добре представящите се английски акции през актуалното десетилетие не са на стартъп от Кеймбридж, занимаващ се изкуствен интелект или с биотехнологии, а на производител на килими от Кидърминстър.

От началото на 2010 година акциите на Victoria Plc са генерирали 6 140% рентабилност на акционерите, които са реинвестирали техните дивиденти. Тази рентабилност е по-голяма от доходността на любимци на пазара, като Games Workshop Group Plc (поскъпване с 2 500%) и Fevertree Drinks Plc, чиито акции също нарастват с 2 500% от IPO-то й през 2014 година

Английската кралицата може и да е клиент (Victoria има документ за формален снабдител на кралското семейство), само че все пак представянето на акциите е изненадващо поради не до такава степен вълнуващите вероятности за напредък пред сферата, в която развива активност.

Инвеститорите се надяват, че това вълшебно чердже ще лети също толкоз бързо, колкото и последния път, когато пазарът се отдръпна от риска. В последно време компанията притегли интереса минимум на двама огромни продавачи на късо.

Victoria е компания, която се пробва да консолидира една фрагментирана промишленост посредством придобивания. Тази тактика обаче дава смесени резултати за акционерите. Доходността може да е впечатляваща в началото, поддържането й обаче е различен въпрос.

Под управлението на ръководителя Джеф Уайлдинг, Victoria е придобила към 10 компании от 2012 година насам на обща цена от над 630 млн. паунда (808 млн. долара), съгласно Робърт Чантри, анализатор в капиталовата банка Berenberg.

Според Victoria, подписаните покупко-продажби са основали един удобен цикъл от непрекъснато възходящи продажби, облаги и парични потоци. Финансовите доклади на фирмите, които реализират голям брой придобивания, постоянно не дават ясна визия по какъв начин в действителност се оправя дадената компания.

Органичният напредък в действителност е слаб. А органичният растеж на продажбите е единствено 1% за предходната година. Възвръщаемостта на капитала и счетоводният баланс са наблъскани с позитивна известност и нематериални активи.

Нетните отговорности се чака тази година да набъбнат до към 320 млн. паунда, което е близо три пъти колкото оперативната облага на компанията, съгласно Berenberg. Затова по никакъв начин не е чудно, че акциите на Victoria са поскъпнали единствено с 2% от края на декември.

Victoria следва един прочут сюжет. Първоначално тя придобиваше съперници на ниски цени, тъй като фирмите, нормално фамилни бизнеси, бяха прекомерно дребни, с цел да притеглят доста конкурентни предложения. С повишаването на облагите пазарът възнаграждаваше консолидатора с доста по-добра пазарна оценка от фирмите, които придобиваше — акциите на Victoria се търгуват при съответствие счетоводна стойност/печалба на акция от над 17.

Компанията се възползва от поскъпващите си акции, с цел да набере капитал за още акции. Броят на книжата й е повишен с близо три четвърти от 2014 година

Опитите на Victoria да се разрасне обаче наподобяват обречени. Ръководителите й няма да получат бонус,освен в случай че доходността на акционерите не доближи минимум 20% годишно - нещо, което е мъчно да се реализира органично. Освен това, в случай че Victoria спре да подписва покупко-продажби, пазарната й оценка може да се свие.

Колкото по-голяма става Victoria, толкоз по-големи придобивания би трябвало да осъщестява, с цел да поддържа същия растеж на облагата. За тези компании има по-голяма конкуренция, което значи, че са по-скъпи.

От Victoria настояват, че покупко-продажбите й способстват към облагата. Това обаче няма изключително огромна значение в днешно време, тъй като позитивната известност към този момент не се амортизира, а лихвените проценти са доста ниски.

Коригираните облаги, пожеланият знак от компанията, включват огромна част от изгодите от придобиванието на други компании и малко от разноските. В същото време свободните парични потоци - знак, който е по-труден за разкрасяване, са били в размер на скромните 11 млн. паунда за предходната година.

Въпреки че за реализиране на синергия от придобиванията постоянно е належащо време, възвръщаемостта на вложения капитал на Victoria не е чак толкоз впечатляваща. Тя възлиза на към 10.5% след налози. За съпоставяне, компанията за онлайн търговия с облекла ASOS Plc, която може да се похвали с най-добре представящите се акции във Англия напоследък, генерира 30% възвръщаемост на вложения капитал, съгласно данни на Bloomberg.

Някои акционери са спокойни от обстоятелството, че огромна част от положението на ръководителя на компанията, в размер на 285 млн. паунда, към момента е обвързано с компанията. Уайлдинг обаче непрекъснато понижава каузи си през последните години.

Други акционери несъмнено се надяват, че от ловджия Victoria ще се трансформира в плячка. По-засилените й позиции в Европа биха могли да привлекат щатски компании, като Mohawk Industries Inc., да вземем за пример. Голямата пазарна оценка на Victoria обаче може да възпре евентуалните кандидат-купувачи.

Уайдинг твърди, че неговата тактика е напълно ориентирана към това да прави акционерите по-богати. Той към този момент съумява, само че оттук насетне може да стане много по-трудно. /profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР