Най-добрата фундаментална наука дава възможности за едни от най-полезните приложения.

...
Най-добрата фундаментална наука дава възможности за едни от най-полезните приложения.
Коментари Харесай

Премиерът акад. Николай Денков: България развива успешни модели на сътрудничество със световните върхове в науката

„ Най-добрата фундаментална просвета дава благоприятни условия за едни от най-полезните приложения. Това е общата наклонност в международната просвета, от която всички би трябвало да се възползваме и да продължим да развиваме науката и нововъведенията в България “ , съобщи министър председателят акад. Николай Денков.

Министър-председателят взе участие в формалното разкриване на новата високотехнологична постройка на Институт „ Големи данни в интерес на интелигентно общество “ (GATE) към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. „

Това, което виждаме през днешния ден, беше една фантазия, която не знаехме дали ще се осъществя, само че знаехме, че би трябвало да опитаме “ , съобщи акад. Денков.

Той напомни, че през 2021 година е взел участие на „ първата копка “ на плана, воден от убеждението, че в България има водещи международни центрове на просвета, които би трябвало да бъдат подкрепяни, с цел да се конкурират сполучливо с най-хубавите в света и да станат забележими както в страната, по този начин и в чужбина .

Министър-председателят посочи сериозния прогрес в областта на науката и нововъведенията в България . Като положителни образци в тази посока акад. Денков уточни работата на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/, както и астрономическия център „ Рожен “ , който е част от международна мрежа, правеща открития в региона на астрофизиката и астрономията.

Премиерът посочи още модерния център по растителна систематична биология и биотехнология „ ПлантаСИСТ “ в Пловдив, както и новия суперкомпютър в Българска академия на науките .

„ Тези образци демонстрират какъв голям напредък е реализиран през последните години “ , уточни министър-председателят.

По думите му те са показателни и за сполучливия модел на съдействие на страната ни с някои от най-хубавите научни институти в света по другите посоки.

„ Това е прелестна среда за конкуренция и за съдействие в региона на осведомителните технологии ”, съобщи в умозаключение министър председателят акад. Николай Денков.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР