Най-добрата българска футболистка за изминалата година Симона Петкова беше специален

...
Най-добрата българска футболистка за изминалата година Симона Петкова беше специален
Коментари Харесай

Симона Петкова: Мечтая да играя в Реал Мадрид, Ювентус ще стане шампион в Италия

Най-добрата българска футболистка за миналата година Симона Петкова беше специфичен посетител в предаването " Калчо фикс идея " по Макс спорт 3. Тя приказва за възобновяване си, напредъка на женския футбол в международен мащаб и фантазиите си свързани с професионалната й реализация. 

- В каква форма сте и какъв брой бързо ще се завърнете на терена? 
- За момента възобновяване върви сносно. Надявам се в най-скоро време да се завърна и да стартира да върша и аз да върша тренировки на терена с топка и най-много да се завърна в игра. 

- Да стартираме от началото. Как стана всичко с футбола, по какъв начин се запалихте по този спорт, къде бе искрата? 
- Искрата е в Габрово, както знаете аз съм родена в централния Балкан на България. За мой шанс, като център на България Габрово одобри един шампионат за девойки, познавах играта и се бях пуснала на няколко мача с момчетата. Нямаше разделяне преди време като играеш. Никъде не пишеше, че момиче не може да играе в учебния тим и аз по този начин си играх с момчетата и не се отличавах толкоз доста. Обадиха ми се, че Габрово ще е хазаин, попитаха ме дали желая да се включа. Казах – „ Разбира се, включвам се “ и тъкмо след първите три мача с девойките на Габрово ме повикаха в националния тим за девойки до 17 години. Реално моят дебют във футбола на огромен терен е за националния тим за девойки до 17 години. 

- Колко надалеч е женският футбол в България от равнището на останалите европейски страни? 
- Ние сме доста обратно по простата причина, че не се влага в женския футбол. Трудно е да се каже дами, тъй като дамите след 18-годишна възраст би трябвало да се устоят под някаква форма. А няма по какъв начин единствено на предпочитание и на занимание. Ако желаеме резултати във футбола ние би трябвало да го приемем като работа, освен това от наслаждение. За момента в България всички девойки трениращи играят със сърце, душа и обич към спорта, което се вижда и се усеща. За разлика от мъжете, бих споделила, че при нас нещата са доста повече пристрастеност и обич към футбола, в сравнение с да се търсят финансови ползи, да се играе за пари, да се вършат прехвърляния и някой да е станал богат с женския футбол. 

- Да, този въпрос е значим, тъй като би трябвало да кажем, че напълно неотдавна Реал Мадрид и Барселона сложиха същински връх по посещаемост за женски мач. Виждаме, че в международен мащаб женският футбол освен, че се развива, а се развива със страхотни темпове. Кои са най-силните женски тимове в света сега и на клубно, и на национално равнище? 
- Вие дадохте образец, 93 000 на „ Камп Ноу “ гледат Реал Мадрид и Барселона. Това е Ел Класко – дерби, както при мъжете, по този начин и при дамите. Представяте ли си, 93 000 не споделиха „ Ние няма да гледаме дами “, а отидоха на стадиона и останаха удовлетворени. Аз имам мои приятелки, които отидоха и споделиха, че един час след мача са чествали с Барселона, тъй като Барселона завоюва съответния мач. Така че, ето Испания, макар че се изложи на Европейското, те са мощ. Първенството им е мощно. Говорим за професионален женски футбол, имена като Реал Мадрид, Барселона вършат вложения. Говорим за заплати, за реклама, за известност. Това липсва при нас в България. Просто още женският футбол не е на високо равнище, само че ние би трябвало да създадем дребни крачки. Не можем да чакаме същите резултати както са в околните европейски страни. Въпросът е за нашето равнище да се даде оптимално на девойките, с цел да стартираме отнякъде, а към този момент след време те ще си дойдат резултати, аудитория, почитатели и за какво не на „ Васил Левски “ да гледаме женски мач?! Не виждам каква е разликата, в случай че ти обичаш спорта и си футболен почитател. 

- От тази година и Серия А в Италия е изцяло професионална що се отнася до женския футбол. Какви са наблюденията Ви там? 
- Ето, споделяме Италия. Италия ние я одобряваме за нещо доста по-далечно, доста по-високо и по-престижно от България, само че ето, че и при тях нещата не се случват. Както казахте юли месец са първите професионални контракти т.е. женският футбол става професионален и става професионален единствено в Серия А т.е. футболистката се води с професионален статут на работа. Ние не сме толкоз надалеч. Отделно, за миг в Италия, защото за първи път се заплаща на футболистките, мисля че всички са с изравнени сили. Ако кажем, че Ювентус господства, както знаете, те са доминант в Италия от дълги години, не щеш ли в този момент Рома прави стъпка напред. Никой не е очаквал Рома да играе Шампионска лига и дори да мине предварителните кръгове. Очаквам изненада, нямам доверие тази година Ювентус да е доминант и да няма никаква битка за купата. 

- Доста съществени прехвърляния направи и мъжкият тим на Рома. Да поговорим малко и за това, което следва пред Жозе Моуриньо. Струва ми се, че „ вълците “ ще печелят и на мъжко равнище този сезон. 
- Надявам се. Нека да забележим Жозе Моуриньо, въпреки всичко с европейското си присъединяване демонстрира, че може да сервира изненада тази година, макар скромния бюджет на Рома. Не можем да съпоставяме Рома с най-големите в Италия, само че аз пък мисля, че Специалния е на точното място и може да изненада от друго естество. 
 Официално: Белоти в Рома с леко чудноват контракт Официално: Белоти в Рома с леко чудноват контракт
- Какви са персоналните Ви усещания от Италия? 
- Аз играх в Емполи, само че нещата не се случиха по метода, по който аз си представях. Отделно коронавирусът приключи моето присъединяване и престояване в Италия. След италианския футбол, на сърце ми е Италия, харесва ми езикът, научих го, обичам пица, паста в типично италиански жанр. Харесва ми музиката, методът им на живот ми подхожда. Ето, към този момент женският футбол е професионален. С интерес и все по-близо съм до Италия. 

- Колко друг е футболът в Швейцария? По-организирани ли са от италианците, за които се знае, че са леко безредни? 
- Да, бих споделила, че те са малко по-консервативни. В Швейцария да вземем за пример няма един език. Швейцария е разграничена на три елементи. Имаш френски, немски и италиански, до момента в който в Италия не обичат да приказват различен език. Ако знаеш италиански си добре, в случай че не знаеш италиански – оправяй се. При тях връзката е доста значима. В Швейцария футболът е малко по-различен, само че и там доста се влага. Там се знае, че би трябвало да имаш професионален контракт. Не може да отидеш в Швейцария без да имаш професионален контракт, до момента в който в Италия беше допустимо до юли месец. Сега към този момент нещата са изравнени, тъй че на драго сърце ще следим разликите. Но на национално равнище и двете гарнитури бяха се класирали за Европейските финали, което значи, че са много по-напред от нас. 
 

- Какви са задачите като тимове като Йънг Бойс в женското състезание? 
- Тази година тимът се цели да е в челните места. Започна мощно, има промени в тима, има доста по-големи упоритости, играем на стадиона на мъжете. Докосваме се до атмосферата на формалния стадион, на мъжки стадион. Благодарим на хората, които разрешават, тъй като като играеш на един стадион с мъжете това е огромна страст. Може би единствено като играеш можеш да го схванеш и да усетиш тази тръпка. Правят се дребни крачки, които да дадат уважението, страстта и респекта за дамите. 

- Терена на стадиона е с изкуствена настилка. Доколко трансформира това спецификата от позиция на футболиста? 
- Много е неприятно да играеш на неестествен терен. Оплакват се Кристиано Роналдо, огромните тимове. Има доста недоволства. Аз мога да кажа, че пребивавам в Берн, който е дребен град и няма задоволително база и място, където да упражняват всички. Затова е изкуственият терен, тъй като на този терен играят всички. Ако това е един натурален терен, то къде ще играят тимовете? Берн е дребен град и не може да си разреши толкоз мощни тимове, тъй като поддръжката на терена е от главно значение. Отделно нещо е, че те са общински тим. Общината дефинира бюджета и опциите на клуба. 

- Чувате ли се непрекъснато и с останалите български футболистки, които играят в чужбина най-много? 
- Не сме толкоз близки. Когато си в чужбина първо има времева разлика, второ един играе събота, различен в неделя. Гледаме се, следим се, поддържаме се и бих споделила, че към този момент може да се каже, че в България има експорт на футболистки, което значи, че сме надарени и можем. Аз на драго сърце виждам всички мачове, в случай че не – на повторения, както и най-хубавите моменти от всеки мач. Да, бих споделила, че го има този интерес и другарска връзка. 

- Кои са най-големите Ви приятелки във футбола? 
- Аз не дръзвам да разделям. Като облечеш националната фланелка не би трябвало да има значение ти от кое място идваш или къде играеш на клубно равнище. Нека да не сме пристрастни. За мен най-важното е да се разбираме, да работим дружно. В един състав от 20 дами не може всички да сме най-хубави приятелки, то е ясно. Поне в националните тимове и гарнитури съм чула, че има уважението, респекта и към този момент с излизането на футболистки в чужбина – има интерес, задават се въпроси, вършим съпоставяне, което способства за една доста приятна атмосфера на работа. 

- След като приказваме за националния тим, да кажем, че след няколко дни предстоят значими срещи за тима. Да кажем малко повече за това. 
- България ще се изправи против Израел, ще гостуваме. Но на 6 септември България ще посрещне Германия. Същата тази Германия, която игра край на Европейското преди броени дни ще пристигна в Пловдив и ще мери сили с България. Това е премия за дамите, които упражняват футбол в България. Ние не сме с професионален статут, играем напълно от обич към футбола, не се печелят пари, няма заплати и в това време на следващия ден излизаш и играеш против Германия. Какво по-хубаво от това да дойдат хора, в случай че не поради националния тим на България, то те да дойдат да видят Германия. Същата Германия, която игра пред 90 000 на „ Уембли “ преди няколко дни и загуби финала от Англия. 

- Колко мъчно е да се гледа българският народен тим в профил? 
- Да, на мен ще ми е огромна тъга. За първи път съм контузена и ще имам опцията просто да поддържам тима от трибуната. Това е спорт, аз задоволително съм приела нещата насериозно и знам, че без контузии не може. Това е травма, която стана с националния тим, контузих се в мач против Сърбия, което е част и риск от специалността. Трудно е, само че стискаш зъби и по този начин. 

- Да поговорим малко и за другите Ви ползи, които са свързани с Реал Мадрид. 
- Да, Реал Мадрид ми е обичаният тим. Бих желала да играя на „ Сантяго Бернабеу “, да изляза на „ Камп Ноу “, само че да нося фланелката на Реал Мадрид. Женският футбол се развива. Ето, преди 4 години Реал Мадрид нямаше тим, само че купиха лиценза на тим от Първа дивизия в Испания, с цел да могат да мерят сили към този момент като име. В България не сме толкоз надалеч. Нека да кажем, че като чуем имената Реал Мадрид, Барселона, Ювентус, Рома... ами ние в България за какво да не чуем няколко български тима, които да излязат на европейската сцена. Не сме толкоз надалеч.

 - Коя е най-голямата Ви фантазия? 
- Да играя за Реал Мадрид. 

- Кои ще бъдат новите първенци в Италия при дамите и при мъжете? 
- Рома при дамите и може би Ювентус при мъжете.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР