Най-често срещаните вредители на стайните растения – много хора отглеждат

...
Най-често срещаните вредители на стайните растения – много хора отглеждат
Коментари Харесай

Най-често срещаните вредители на стайните растения – как да се отървем

Най-често срещаните вредители на стайните растения – доста хора отглеждат красиви стайни растения у дома. Понякога обаче нашите растения стартират да се изтезават по някаква причина. Може да има доста аргументи за това. Една от аргументите е прекомерно многото слънце или пък неналичието на слънце. Може би дребното вода или пък прекомерно многото вода? Прекалено плътната почва може би? Защо пък не неналичието на съответно наторяване? Или, още по-лошо, нападнати са от вредители?

Вредителите доста постоянно атакуват нашите стайни растения и това се случва най-често, когато растението е в стрес или е прекомерно едва. За да предотвратите нашествия от вредители, имайте навика да проверявате постоянно растенията си , като гледате под листата и в почвата за буболечки и други сходни същества.

Подрязвайте листата , които са пожълтели, изсъхнали или очевидно развалени, тъй че да няма детрит (органична материя), с който вредителите могат да се хранят. Всеки път, когато носите у дома ново стайно растение, поставете го под карантина надалеч от другите ви растения. Както към този момент знаем доста добре, изолацията ще спре разпространяването на възможни заболявания или вредители .

Ако въпреки всичко имате нахлуване, виновникът евентуално ще бъде един от тези постоянно срещани вредители по стайните растения . Колкото по-рано ги хванете, толкоз по-лесно ще се отървете от тях. Ако откриете, че дребните същества завладяват вашите саксии с скъпи насаждения, неотложно ги отдалечете от здравите, до момента в който решавате казуса. Ето по какъв начин да идентифицирате вредителите и по-важното по какъв начин да се отървете от тях .

Гофриран брашнест червей (Mealybugs)

Как да ги разпознаем: Лесно объркващи се с прахуляк, гофрираните брашнести червеи са тип огромни инсекти. Тези инсекти са с овална форма и меко тяло, като наподобяват като дребни бели изсушени власинки. Те обичат да изсмукват живинката на вашето растение, като се хранят с неговите сокове. Ще ги откриете да разлагат материята в дребни колонии от долната страна на листата, към новият напредък и в дребните кътчета сред листата и стъблата.

Как да се отървем от тях: брашнестите червеи са много упорити и се популяризират бързо, тъй че може да бъде мъчно да бъдат овладени. Можете да започнете с потапяне на памучен тампон в алкохол и намазване на всеки брашнест червей, който видите.

След това третирайте растението с масло от нийм , ефикасен естествен фунгицид и пестицид, който не е отровен за хората и домашните любимци, когато се употребява вярно. Разредете 1 чаена лъжичка масло от нийм и ½ чаена лъжичка сапун за съдове в 1 литър вода . Разклатете го в бутилка с разпръсквач и го нанесете усърдно върху растението, изключително в долната част на листата.

Яйцата на гофрираните брашнести червеи са устойчиви, тъй че в случай че заразяването продължи седмица по-късно, повторете тази процедура.

Листна въшка (Aphids Aphidoidea) – най-често срещаните вредители на стайните растения

Как да ги разпознаем: Малки (само няколко мм) и меки, тези досадни инсекти с крушовидна форма имат дълги крайници и дълги антени и могат да бъдат бели, кафяви, черни, светлозелени, оранжеви и даже розови. Листните въшки избират новия напредък и се хранят с меки стъбла, клони и пъпки, пробивайки стъблата и листата и изсмуквайки богатият на хранителни субстанции сок от растението.

Хранят се на групи и оставят след себе си пожълтели листа и деформирани цветове. Способни са да се развъждат по безполов път, което значи, че могат да се популяризират бързо. Листните въшки са измежду най-разрушителните вредители по културните растения в умерените климатични пояси.

Как да се отървем от тях: Напръскайте листните въшки от растенията със мощна бликам вода от градинския маркуч с накрайник за мощна бликам. Съберете останалите и ги смачкайте с пръсти. Можете също по този начин да извършите домакински спрей , като смесите 1 супена лъжица чист течен сапун с 1 литър вода , след което напръскайте сместа непосредствено върху засегнатите елементи на растението. Може да си извършите и спрей с масло от нийм (както нагоре описахме), който също е доста ефикасен за задачата.

Трипс (Thrips Thysanoptera) – най-често срещаните вредители на стайните растения

Как да ги разпознаем: Трипсите са известни също като гръмотевици – дребни, тънки, мрачно оцветени инсекти, които са постоянно срещани култивиран вредители . Ако съумеят да влязат у дома, могат да причинят безпорядък във вашите стайни растения. Първият симптом на заразяване с трипси са избледнелите или петнисти листа.

Ще ги видите по какъв начин пълзят – а може би и летят – до момента в който изсмукват сока от листата, стъблата, цветовете и пъпките, нормално започвайки от долната страна на листата. Освен това оставят след себе си капчици екскременти, които ще наподобяват като черни петна, сходни на лак.

Как да се отървем от тях: Изнесете засегнатото растение на открито или под душа и изплакнете листата, с цел да намалите бързо тяхната популация. Сапунът убива трипсите при контакт, тъй че най-хубавият метод да се отървете от тях е посредством изпръскване на вашето растение с авансово разбъркан органически инсектициден сапун или с разредена примес от 1 чаена лъжичка мек течен сапун и 1 литър вода. Отново, вашият благонадежден спрей с масло от Нийм също е доста подобаващ за потребление.

Паяжинообразуващ акар (Tetranychus urticae Koch)

Как да ги разпознаем: Паяжинообразуващите акари са проклятието на съществуването на всеки фен на растения. Те постоянно остават незабелязани, тъй като хората мислят, че техните дребни мрежи са естествени паяжини. Само че през множеството време това не е паяк, а гнусен дребен акар, който едвам се вижда от човешкото око.

Обикновено стартират да се хранят от долната страна на листата на растенията и са най-активни в сухи, горещи условия – да вземем за пример в растение, ситуирано покрай парното. Първият симптом на заразяване с тези акари е характерното увреждане на растенията – изсветляване на цвета по горната повърхнина на листата .

Как да се отървем от тях: Премахнете паяжинообразуващите акари и разрушете мрежите им със мощна бликам вода от маркуч. Растенията могат да се третират и с инсектициден сапун или спрей с масло от нийм . Често е належащо да се пръска един път седмично в продължение на няколко седмици , с цел да се овладее заразяването с акарите.

Белокрилка ( Whiteflies ) – най-често срещаните вредители на стайните растения

Как да ги разпознаем: Белокрилките в действителност не са същински мухи, а са по-тясно свързани с брашнестите червеи и листните въшки. На тип са напълно бели (откъдето идва и името), те са доста дребни и наподобяват като дребни бели молци. Те изсмукват соковете на растенията, причинявайки пожълтяване и отпадане на листата.

Как да се отървем от тях: Белокрилките постоянно се притеглят от жълтия цвят, тъй че можете да ги хванете благодарение на жълти лепкави клопки. Ако казусът продължава, напръскайте листата със мощна бликам вода. Довършете с обичаната примес от масло от нийм върху растението, с цел да унищожите всички стадии на вредителя: яйца, ларви и възрастни.

Гъбичен комар (мушици)

Как да ги разпознаем: Комарите са по-досадни, в сравнение с другите вредители, само че не са прекомерно проблематични за вашите стайни растения. Обикновено се появяват в следствие от прекомерното поливане, тъй като тези мънички мухи се развъждат във влажна почва и се хранят с корени по време на етапа на ларвите им. Веднъж излюпени, ще ги видите по какъв начин изхвърчат от саксията на вашето растение, когато го поливате.

Как да се отървем от тях: Оставете почвата ви да изсъхне изцяло и спрете да я поливате! Можете също да употребявате лепкава муха или капан за залепване, с цел да привлечете възрастните комари. За обработка на почвата разредете 3% водороден пероксид (1 част пероксид плюс четири елементи вода) и поливайте почвата с тази примес. Можете също по този начин да напръскате разредено масло от нийм върху листата, с цел да възпрете възрастните комари.

Как да премахнем мушиците от стайните растения с натурални способи

Как да премахнем мушиците от стайните растения – забелязали ли сте доста дребни летящи неприятели във вашата къща? Особено на местата към вашите стайни растения. Появяват ли се тези мушици по-често, откакто полеете тези растения? Изглежда ли, че всякога, когато убиете една от тях, на идващия ден се появяват още пет нови? Ако…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР