Най-често договори за наеми на офиси в София сключват заради

...
Най-често договори за наеми на офиси в София сключват заради
Коментари Харесай

ИТ и аутсорсинг компаниите движат пазара при офис площите

Най-често контракти за наеми на офиси в София подписват поради пренасяне на компания или възобновяване на изтичащ контракт, демонстрират данни на консултантска компания на пазара на парцели. 38% от всички наемни покупко-продажби се дължат на релокации, 34% на подновявания на контракти, 14% на агресия на към този момент присъстващи в България компании, 10% на наемане на площи на стадий “в градеж ”, а 4% са контрактувани от нови за пазара компании.

Основните браншове, мотори на търсенето, са ИТ и аутсорсинг (44%), професионални услуги (29%), фармация (13%), търговия (5%), ифинансови услуги (4%).

В София междинните офертни наемни равнища се задържат. За офиси клас А са 14 евро на кв. м в съвършен център, 12,5 евро на кв. м в необятен център и 12 евро на кв. м за периферни зони. Разликата сред офертна и договорна цена понижава, изключително при офис постройките в региона на кв. “Хладилника ” и зона Център. Има растеж от 10-15% на таксите за поддръжка, като резултат от по-високите цени на електрическата енергия и спомагателните ограничения за сигурност, въведени по отношение на пандемията от COVID-19.

Средното равнище на свободни офис площи в София остава на равнище 16-17%. Има по-висока централизация на незаети площи клас А в постройките по протежението на бул. “Цариградско шосе ”. Налагащият се хибриден модел на работа и динамичните потребности от пространство на наемателите са причина от ден на ден наемодатели да влагат в построяването на споделени пространства в постройките, които ръководят, показват консултантите.

Според тях нараства натискът за повишение на наемите поради нарасналите разноски за строителство. Но упованията на консултантите са наемателите, които възобновят договорите си за повече от 5 години, да получават по-големи отстъпки в крайната цена.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР