Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласуват на

...
Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласуват на
Коментари Харесай

Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон

Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласоподават на избори по мобилен телефон, откакто през вчерашния ден Народното събрание в Талин утвърди съответния законопроект, импортиран от държавното управление на балтийската страна членка на Европейски Съюз и НАТО, съобщи ДПА, представени от Българска телеграфна агенция. 

Според законовия текст електронното гласоподаване ще бъде допустимо освен на компютри, само че и посредством специфични приложения за елементарните операционни системи на мобилни устройства.

Техническите условия се дефинират от изборната комисия преди всеки избор.

Промяната в закона би трябвало да влезе в действие през октомври и няма да може да се употребява за изборите за Европейски парламент през юни.

Според естонския министър на стопанската система и осведомителните технологии Тийт Рийсало, новият правилник има за цел да вземе поради смяната в потребителското държание на жителите.

" Значителна част от всекидневните цифрови действия на хората се изместиха от компютри към смарт устройства и е-Естония би трябвало да бъде налична за всички на тези нови и необятно публикувани платформи ", сподели министърът.

През 2005 година Естония стана първата страна в Европа, която позволи онлайн гласуването на избори.

В интернационален проект процедурата е дискусионна на доста места заради подозрения за надеждността й.

В Балтийската република, която обича да назовава себе си е-Естония, тя надви – повече от половината от всички гласове бяха подадени цифрово на парламентарните избори през март 2023 година

1,2 милиона жители на Балтийската република могат да вършат съвсем всичко онлайн във всекидневието си. Естония се счита за пионер в цифровизацията и електронната администрация в Европа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР