Най-богатите демокрации в света се споразумяха да работят за постепенно

...
Най-богатите демокрации в света се споразумяха да работят за постепенно
Коментари Харесай

Г-7 се отказват от въглищата и призоваха ОПЕК да облекчи енергийните пазари

Най-богатите демокрации в света се споразумяха да работят за последователно унищожаване на въглищата като енергоизточник, макар че не съумяха да посочат дата за това и споделиха, че енергийната рецесия, провокирана от войната сред Русия и Украйна, не би трябвало да провали напъните за битка с изменението на климата , предава Ройтерс.

Ангажиментът, оповестен в края на тридневните договаряния на Групата на седемте (Г-7) в Берлин, се оказа по-малко упорит от предходен план на окончателното официално съобщение, забелязано от Ройтерс, което включваше цел за преустановяване на производството на електрическа енергия от въглища до 2030 година

Източници, осведомени с полемиките, споделиха, че Япония и Съединените щати са показали, че не могат да поддържат тази дата.

Но обещанието въпреки всичко остава първокачествен ангажимент на страните от Г-7 да се откажат от електрическата енергия, захранвана с въглища. Въглищата са изкопаемото гориво, при чието изгаряне се отделят най-големи излъчвания на CO2 и потреблението им би трябвало да спадне, в случай че светът желае да избегне най-лошите въздействия на изменението на климата.
 Китай се връща към въглищата
Китай се връща към въглищата

Страната ще усилва производството им

Групата се срещна на фона на спираловидно увеличаващите се разноски за сила и терзанията за доставките на горива заради войната в Украйна. Конфликтът докара до решение на някои страни да купуват повече неруски изкопаеми горива и да изгарят въглища, с цел да понижат зависимостта си от съветски енергоизточници.

" Замяната на изкопаемите горива от Русия господства в политическия спор и дейностите на държавното управление през последните седмици и месеци ", сподели немският министър на стопанската система Роберт Хабек на конференция.
 Държавите от Г-7 слагат Путин и Русия в изолираност
Държавите от Г-7 слагат Путин и Русия в изолираност

Причината е военната акция на Кремъл против Украйна

" Но би трябвало да ни бъде ясно, че провокациите на нашето политическо потомство, за ограничение на световното стопляне, няма да изчезнат, в случай че просто се концентрираме върху сегашното ", сподели той. " Времето безусловно изтича ".

Министрите от Г-7 приканиха ОПЕК да работи отговорно за облекчение на световната енергийна рецесия , провокирана от съветската инвазия в Украйна.

ОПЕК и нейните съдружници, група, известна като ОПЕК+, до момента отхвърляха апелите на Запада за по-бързо увеличение на добива на нефт за намаление на растящите цени.

" Призоваваме страните производителки на нефт и газ да работят по виновен метод и да отговорят на стягането на интернационалните пазари, като означаваме, че ОПЕК има основна роля (в това), " се споделя в официално съобщение в края на договарянията на Г-7.

Страните от Г-7 също по този начин се споразумяха да декарбонизират значително своите енергийни браншове до 2035 година и да спрат общественото финансиране за планове за изкопаеми горива в чужбина до края на тази година , с изключение на при лимитирани условия. Това не се отнася за електроцентрали, които не употребяват технология за хващане на излъчванията си.

В изказването се поема ангажимент за мощно декарбонизиран пътен бранш до 2030 година , в това число доста увеличение на продажбата, каузи и усвояването на леки коли с нулеви излъчвания.

Г-7 също по този начин си сложи за цел да стартира да регистрира обществено през идната година по какъв начин страните извършват предишните ангажимент за преустановяване на " неефективните " дотации за изкопаеми горива до 2025 година
 Участниците в COP26 реализираха световно съглашение
Участниците в COP26 реализираха световно съглашение

Безпрецедентен текст за ролята на изкопаемите горива...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР