Най-богатата спортистка в света Наоми Осака се оттегли от турнира

...
Най-богатата спортистка в света Наоми Осака се оттегли от турнира
Коментари Харесай

Наоми Осака бойкотира турнира в Ню Йорк

Най-богатата спортистка в света Наоми Осака се отдръпна от шампионата Western & Southern Open в Ню Йорк в символ на митинг против расовата дискриманиция и полицейското принуждение над тъмнокожи в Съединени американски щати. Стрелбата по тъмнокожия Джейкъб Блейк провокира серия от протести в спортните лиги в Съединени американски щати, като бяха отсрочени мачове от НБА, Професионалната лига по бейзбол и Професионалната лига по футбол.

Наоми Осака трябваше да играе на 1/2-финала против Елизе Мертенс, само че мачът няма да се състои поради протеста на японката.

“Здравейте! Както множеството от вас може би знаят, аз трябваше да изиграя своя полуфинален мач на следващия ден. Въпреки това, желая да припомня, че с изключение на състезател, преди всичко съм и човек – чернокожа жена. И като такава аз имам вяра, че има доста по-наложителни неща, на които да обърнем внимание сега, в сравнение с да гледаме по какъв начин играя тенис. Не чакам нещо фрапантно да се случи, в случай че не играя в утрешния мач, само че в случай че съумея да повдигна въпроса в средите на тениса – спорт, който всеобщо се практикува от тенисисти с бял цвят на кожата, за мен това би било стъпка напред в вярната посока. Гледайки продължаващия геноцид над чернокожи, провокиран от полицията в Съединени американски щати, се усещам извънредно. Изтощавам се да виждам по какъв начин съвсем всеки ден се появяването нов “хаштаг” с име на човек, станал жертва на полицейско принуждение. Омръзна ми да организирам този диалог още веднъж и още веднъж. Кога ще бъде задоволително? #ДжейкъбБлейк #БреонаТейлър #ИлайджаМакклейн #ДжорджФлойд”, написа Осака в обществените мрежи.

Джейкъб Блейк, упоменат от тенисистката, бе прострелян от служител на реда предходната неделя пред очите на децата му, до момента в който се опитвал да постави завършек на спор сред две дами.

Толкова протести едновременно не се помнят в спортната история на Съединени американски щати, отвън случаите, когато е имало цели замразени сезони поради войни, или пък провалени договаряния сред спортна лига и някоя телевизия за ТВ правата. В такива случаи обаче водещи не са били обособени тимове, а задачите спортни асоциации.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР