Най-актуалното проучване, проведено от Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), световната компания

...
Най-актуалното проучване, проведено от Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), световната компания
Коментари Харесай

Според компаниите в България недостигът на ИТ умения е най-голямата заплаха за техния бизнес

Най-актуалното изследване, извършено от Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), международната компания за цифрова инфраструктура, разкрива, че българските ИТ водачи, както и тези по света, изпитват съществени опасения, свързани със задържането и назначението на чиновници.

Според Глобалното изследване на софтуерните трендове на Equinix за 2022 година 60% от ИТ водачите в България гледат на дефицита на личен състав с ИТ умения като една от главните закани за техния бизнес. Това е в благозвучие с световните резултати, съгласно които 62% от респондентите са показали същото безпокойство. Компаниите, в това число и Equinix, търсят способи за разширение на източниците на гении, като включват все по-разнообразни претенденти посредством различни начинания за асортимент на личен състав. 2 900-те световни участници в изследването обръщат внимание на това, че скоростта, с която софтуерната промишленост се трансформира, е довела до усложнения за фирмите да намерят хора с подобаващия набор от умения, с който да отговорят на актуалните и бъдещите провокации.

Най-често посочените опасения на българските компании са свързани със запазването на актуалните специалисти (60%) и претенденти за работа с несъответствуващ набор от умения (54%). Най-търсените софтуерни специалисти са в сферите на AI/машинно образование (28%), разработки на мобилни решения (27%) и AR/VR (19%). Усеща се дефицит още и за позиции като специалист по разработка на програмен продукт за сигурност (18%), проектант по сигурността (17%), хардуерен инженер (16%) и облачни калкулации (14%). 

Въпреки че в световен проект водещите опасения са същите – претенденти за работа с несъответствуващ набор от умения и опазване на актуалните чиновници – и двата аспекта са разпознати от 44% от респондентите, най-търсените позиции се отличават от разпознатите на българския пазар. В това число влизат ИТ техници (27%), експерти по облачни калкулации (26%), както и специалисти в областта на AI/машинни калкулации (26%). ИТ водачите чакат, че пропуските в софтуерните умения ще се запазят същите и отсега нататък, като AI машинни калкулации ще станат все по-голям фактор.

Кери Гилдър, основен изпълнителен шеф на Colt Technology Services, изясни: „ Откриването на подобаващите умения е същински проблем в софтуерния отрасъл, изключително що се отнася до софтуерната част. В реалност, зарaди „ софтуеризацията “ на услугите, всички промишлености търсят еднакъв набор от умения. Едно от провокациите тук е неналичието на информираност измежду младите по отношение на съществуващите благоприятни условия в софтуерния бранш. Доставчиците на съгласуваност не попадат в огромната част от образците от практиката. Дори и тези на равнище университет. Същевременно има огромно количество свършена работа в сфери, свързани с подводните кабели, спътници и оптика. Нужно ни е колаборативно мислене по отношение на гениите и да работим като обединен отрасъл, с цел да можем да притеглим повече хора с разнородни умения, които чакат своя късмет. “

В отговор на дефицита на умения доста компании поставят огромни старания, с цел да преквалифицират хора от други области. Тенденциите в България следват международните, като в страната най-голям % (46%) са показали, че преквалифицират чиновници от сходни сфери. 22% пък пробват да подсилят екипите с хора от други браншове. В международен проект процентите са надлежно 62% и 34%. Съкращенията подтикват чиновниците да стартират да търсят благоприятни условия за покачване на уменията или кариерата си, затова фирмите, които оферират благоприятни условия за образование и развиване, могат да са в по-добра позиция за привличане на гении.

В България най-често преквалифицираните чиновници са завръщащите се от по-дългосрочно неявяване, да вземем за пример след отпуск за развъждане на дете – 46%. Следват ги фрагменти от сферата на администрацията (45%) и финансите и застраховането (38%). Тези преквалифицирани чиновници оказват помощ на фирмите да преодолеят пропуските в техническите умения в функции като ИТ механик (46%), анализатор на данни (31%), разработчик на мобилни решения (25%).

В световен проект най-често преквалифицираните чиновници идват от административни профили (36%), както и от сферата на финансите и застраховането (33%) и завръщащите се от дълготрайно неявяване (30%).

Equinix разполага с разнообразни стратегии за кариерен преход, част от портфолиото Career Pathways. Тези стратегии са основани, с цел да разширят и диверсифицират каналите за асортимент на чиновници, като се черпи и от кариери с „ портативни “ умения. В това число влизат ветерани от армията, които минават към граждански живот, както и отдръпнали се олимпийски или параолимпийски спортисти, посредством партньорство с Athlete Career Transition (ACT). Програмата за кариерен преход заема 40% от дейностите по назначение на фрагменти в световен проект, набиране на чиновници от прилежащи промишлености, като самолетни компании, нефт и газ и хотелиерство, и преквалификацията им, с цел да заемат функции в центрове за данни. Сред спомагателните стратегии са идната Invictus, чийто фокус ще бъде назначението на ветерани, получили степен на неработоспособност в резултат на военна работа, както и New To Career, която притегля новозавършили студенти и стратегии, ориентирани към чиновници с бежански генезис. Цели се тези начинания да обезпечат над 750 нови чиновници в компанията през 2022 г.

Междувременно бизнесът също търси фрагменти посредством академични стажантски стратегии. ИТ водачите в България показват, че главните канали, които фирмите им употребяват за партньорство с висшите образователни заведения, включват благоприятни условия за студентски стаж (34%), партньорство по стратегии за процедура по специалността (31%), участия в академични кариерни изложби (25%) и взаимни обучителни стратегии с висшите образователни заведения (22%). 

Стажантските стратегии са най-популярният способ за съдействие с университетите и по света – 42%. Следват взаимни обучителни стратегии (41%), присъединяване в академични кариерни изложби (37%) и партньорство по стратегии за процедура по специалността (34%). Пример за сходно съдействие е CLAP-TECH Pathway—финансиран от Hong Kong Jockey Club Charities Trust, в границите на който голям брой софтуерни компании, в това число Equinix, си сътрудничат с Хонконгския баптистки университет и междинните учебни заведения в Хонконг, с цел да обезпечат на студентите и учениците уменията, нужни за кариера в областта на технологиите. Equinix е отделил 160 000 щатски $ за стипендии с фокус върху устойчивостта за стратегии на Националния университет на Сингапур (NUS) и Сингапурския университет по мениджмънт (SMU), с цел да разширят методите на образование оттатък обичайните университетски дисциплини.

Допълнително Equinix преглежда разновидности за партньорства с общински колежи и институции за професионално образование. През предходната година беше положено началото на „ Стипендията на Equinix за цифрова инфраструктура “ в партньорство с Общинския лицей на Северна Вирджиния и Фондация NOCA. Тя обезпечава нужните рамки, с които претендентите да се образоват в областта на инженерните технологии могат да навлязат в бранша на центровете за данни.

Според Бранди Галвин Моранди, основен юридически шеф и основен шеф „ Човешки запаси “ в Equinix: „ Проучването разкрива, че несъответствията в набора от умения затрудняват назначението на чиновници измежду софтуерните екипи по света. Има цялостна липса на информираност по отношение на характерните умения, нужни за избрани функции. Потенциалните претенденти се нуждаят от по-добри насоки, свързани с образованието, подготовката и кариерните благоприятни условия. “

„ Това предизвикателство дава на бранша ни опцията да назначи и развие гении по разнообразни способи и това е нещо, върху което работим в последните години. Вярваме, че фирмите би трябвало да предизвикват прогресивни проекти за развиване на гениите в софтуерните функции, които да покриват както неопитните, по този начин и към този момент подготвените претенденти. Друга опция дават менторските стратегии – оказват помощ на евентуалните претенденти да получат достъп до открита мрежа за кариерна ориентировка, като в същото време свързват фирмите с подобаващите претенденти за създаване на стабилен екип от гении. Насърчаваме и висшите образователни заведения и институциите за професионално образование да работят взаимно с софтуерните екипи в фирмите, с цел да се подсигурява, че образователните им стратегии предават нужните умения на студентите, с цел да ги приготвят за мечтаните кариери “, добави Галвин Моранди.

За да се форсира напредъкът в тази сфера, неотдавна Equinix  започва Фондацията на Equinix, в която си партнира с организации за прогрес в цифровото включване – от обезпечаване на достъп до технологии и съгласуваност до насърчаване на качествата, нужни за кариера в областта на технологиите, и основите за триумф в днешния цифров свят.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР