Навръх Петдесетница и Св. Наум, Радио София и Радио Стара

...
Навръх Петдесетница и Св. Наум, Радио София и Радио Стара
Коментари Харесай

Казанлък отвъд розите и тракийските гробници

Навръх Петдесетница и Св. Наум, Радио София и Радио Стара Загора в взаимна продукция ни придвижват в Казанлък.

Царица ли е още розата в Казанлък, мястото с гробниците на тракийските царе? Изнесеното студио на Радио София в един от обичаните подбалкански градове дава отговор освен на този изначален въпрос, изникващ в съзнанието на всеки.

Началото е с Момчил Маринов, който приказва за отминалия Празник на розата, и за мястото на музеите като портал сред предишното и бъдещето. Ритуали и фестивални шествия. Целогодишна туристическа дестинация.. " Празникът е импровизиран жест на признателност. "

За каталога " Багри и влакна " - едно от събитията, с които  Историческият музей „ Искра “ в Казанлък отбелязва 120 години от основаването си, сътрудника от Радио Стара Загора Иван Спасов ни среща с основния организатор на отдел " Етнография " в музея, Венелина Илиева. На страниците на „ Багри и влакна “ могат да се видят мостри от шевици, събирани от Чудомир и Иван Енчев-Видю "  

" Интересното е, че част от тези шевици съответстват като претекстове с открити в праисторически съдове вълшебен фигури " - споделя госпожа Илиева и обобщава: " обръщайки взор обратно във времето, откриваме една поредност от знаци, която потегля от началото на човечеството и стига до наши дни, шевици откриваме през днешния ден от облеклото ни, до опаковките на някои хранителни артикули ":

Исторически музей „ Искра “ сполучливо завърши активността си по план, обвързван с действия по запазване и показване на движимото културно завещание и образните изкуства в музеите и художествените галерии. 

Продължението е с експозицията " Долината в обектива ", единствено от казанлъшки създатели, само че на първо място с историята на музея на фотографията с неговия шеф, Стефан Папукчиев:

" Най-интересните експонати са дървена сгъваема мехова камера от 1880 с магнезиева мълния към нея, дарена от казанлъшко семейство, което живее в Южна Франция, фотоапаратите на Вапцаров и на Теню Пиндарев, камерата на самия Дебри, обективът за първия ПТС в България.

Включва се и г-жа Димитрина Дончева – кмет на с. Енина: " Енина пораства и хубавее. Много млади поданици, детски смях и игри. Засадиха се нови розови, лавандулови и черешови градини. Намислили сме празник на Енинската сърма - дребна и без месо ":

Следват възпитаник от ПГ “Иван Хаджиенов “ (Иван Иванов, компетентност " Мехатроника " ) и нейният шеф Мариана Демирева: " Гимназията е открита с подаяние от 1 милион лева от 1925. В последните две години съвсем удвоихме учениците с две нови специалности. " " Изучаваме другите електронни машини, вървим във компаниите и практикуваме " (Иван). " В новата образователна година учениците ни ще бъдат разпределени в осем компании.  Работим по доста стратегии по " Еразъм+. " (М. Демирева). " Много ми харесва компанията, където работя и мисля да продължа там " (Иван):

Казанлък е пионер за България в дуалното образование. За него споделя и инж.Владо Спасов от „ М+С Хидравлик “. " Имаме подготвени 8 наставника, към 30 ученика приключват " Машини с цифрово-програмно ръководство ", от тях осем не престават работа при нас. Бизнесът взе участие и при определяне на образователните стратегии - в случай че не се погрижи да си основава фрагменти, тяхната липса за него е най-осезаема. Всеки един от младите подготвени хора има късмет ": 

В града приключи и първият випуск от Технически лицей към ТУ – София, още по тематиката с проф.Ивайло Ганев, шеф на Колежа:

" Това е последното основано звено на ТУ - София. За да имаме триумф, би трябвало и двете страни на дуалното образование да са дейни. Имаме доста мощна поддръжка от бизнеса. Подготвяме фрагменти извънредно за съответни предприятия. Много бързо нашите студенти влизат в практиката. Голяма част от таксите им се поемат от компаниите, според от триумфа им. Всички са със мощна мотивация. Тук има напор към машиностроенето. Ако пристигна в София, студентът се откъсва от родната среда, тук е друго. В града действително няма безработица. "

Театърът в Казанлък е с история от 160 години, само че шефът му Димитър Кабаков го показва и като най-младия професионален спектакъл, носещ името на Любомир Кабакчиев. В Казанлък е показана първата професионална оперета. Самодейците към 1989 са били към 2000. " На Първи септември ще представим премиерно във Военна академия в София новата си режисура върху Орфей и Евридика. Това е танцово-движенчески спектакъл, с малко текст. "

Благотворителен фестивал Open Buzludzha Fest за набиране на средства за запазване на мозайките по външния кръг на Паметника Бузлуджа провеждат Фондация " Проект Бузлуджа ", Bar Dak, Малин Миланов - Монти, с поддръжката на Община Казанлък, сътрудници и доброволци. С детайлностите Здравко Георгиев, който беседва с Дора Иванова, ръководител на фондация " Проект Бузлуджа ":

Уикеда, Стефан Вълдобрев, Иван Шопов и доста други обичани реализатори ще са на поляната пред х.Бузлуджа. Първите 1000 билета са на преференциална цена. За построяването на външния заслон са нужни 64000 лева Комунистическият знак е едно от притегателните места за тъй наречените " дарк туризъм ", които, колкото и да е парадоксално, от време на време са повече от интересуващите се от " Долината на Тракийските царе "

Финалът е състезателен - президентът на ФК " Розова котловина " Георги Мермеклиев за Купата на Аматьорската футболна лига, която за първи път е в Казанлък: 

" Ние сме единственият аматьорски младежки тим, който е класиран в А група. Щастието за един аматьорски футбол е да има 160 играча. Имаме доста състезатели деца, това връща съгражданите ни на стадиона. Времето на стадиона е скъпо. При мъжете ще се готвим да нападаме Купата на България. Постоянството е цената на триумфа ни. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР