Навлизането на изкуствения интелект на пазара на труда тревожи всички.

...
Навлизането на изкуствения интелект на пазара на труда тревожи всички.
Коментари Харесай

Изкуственият интелект помита жените. Неочакван удар

Навлизането на изкуствения разсъдък на пазара на труда тревожи всички. Но малко на брой си дават сметка, че огромният удар ще падне върху дамите. Това демонстрират серия разбори, направени в Съединени американски щати. Причината е изключително забавна.  

Повече свободно време за служащите или по-малко разноски за техните началници - навлизането на изкуствения разсъдък в трудовия свят може да бъде гледано по много разнообразни способи. Има обаче един аспект на AI революцията, на който досега не се обръщаше доста внимание - еднообразно ли ще бъдем наранени от нея.
-->
Отговорът е " Не " и опасенията на специалистите са, че със силата на технологиите може да бъде заличено огромна част от постигнатото за консолидираното на дамите на пазара на труда, написа money.bg.

Контекст: В Съединени американски щати процентът работещи дами в дейна възраст (25-54 г.) доближи рекордно високите 77,6%, отбелязва CNN. Това е част от по-голям сюжет.

През годините преди COVID-19 процентът на работещите дами растеше по-бързо от този на работещите мъже, само че противоепидемичните ограничения удариха мощно по браншове като туризма, образованието и здравните услуги, в които обичайно работят огромна част от дамите - а по-късно съкратените си намираха ново място с по-бавни темпове поради потребността да оказват помощ на учещите отдалечено деца у дома.

След това обаче точно пристигналите дружно с ковид промени се трансфораха във опция за дамите. Хибридната работа и гъвкавият график се вкараха в доста компании, а неналичието на работна ръка поради ускореното отдръпване на по-възрастните чиновници подвигна заплатите. Така за дамите стана допустимо хем да се грижат за фамилиите си, хем да могат да се осъществят кариерно.

После пристигна AI: Според проучване на Университета на Северна Каролина цели 79% от дамите в Съединени американски щати (т.е. близо 59 млн.) се занимават с действия, които могат да бъдат автоматизирани. За съпоставяне, при мъжете 58% са " в риск ".

Причината - в случай че при господата заетите с физическа работа и тези, занимаващи се с по-бюрократични, управнически или изобретателни действия са почти 50:50, то при дамите " белите якички " са доста повече от " сините ". А трудещите се в офиса са доста по-застрашени от AI спрямо тези, които се потят в цеха.

Някои от най-изложените на риск специалности с преобладаващо женско население са офис и административна поддръжка; медицински експерти и техници; обучение, образование и библиотечно дело; помощни действия в здравеопазването; публични и обществени услуги, излиза наяве от проучването на Университета в Северна Каролина.

От друга страна: AI не е идеален. Към момента на него не може да се повери основаването на наличие, което стъпва върху съответни обстоятелства - и дори когато стартира да се оправя релативно добре, отново ще е необходим човек, който да управлява качеството на направеното от бота.

Бизнесите имат законни терзания и за предразсъдъците и оригиналността в отговорите, които произтичат от осведомителните масиви, с които AI е подготвен и които постоянно са просто свалена от Мрежата информация.

Затова и мнозина са на мнение, че смяната няма да е катастрофично събитие, а развой, който ще донесе провокации, промени и напредък. " През това време AI ще размени някои работещи, само че, както при всяко друго софтуерно изобретение, хората ще си намерят какво друго да вършат. Да, в кратковременен проект може да унищожи работни места, само че и ще сътвори работни места и благоприятни условия - хората ще са по-продуктивни на актуалните си места ", счита Дана Петерсън, основен икономист изследователската организация Conference Board.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР