Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Това заяви здравният

...
Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Това заяви здравният
Коментари Харесай

Здравните власти предлагат по-строги противоепидемични мерки

Навлизаме в извънредно сериозна фаза на епидемията. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на постоянния брифинг в Министерския съвет във връзка разпространяването на COVID-19 у нас. По думите му растежът на новозаразени през есенно-зимния сезон е бил предстоящ. Ангелов увери, че медиците са обезпечени с персонални защитни средства.

Очаква се да бъдат доставени спомагателни количества от лекарството ремдесивир – 1700 флакона. А идната седмица ще бъдат обезпечени още 4300 бройки.

"Нека всички български жители със признаци на коронавирусна зараза, които лежат в лечебни заведения, да не гледат на ремдесивира като панацея. Всеки един медикамент, който взе участие в лечебните схеми, има и странични резултати. Винаги лекарят преценя изгодата и риска ", изясни здравният министър и добави, че се употребяват и други лекарства.

От началото на седмицата излекуваните пациенти с COVID-19 са 1417. От 29 октомври до през днешния ден излекуваните са 2788. По данни на Единната осведомителна система, приети в болница са 3191 пациенти, от които 239 са настанени в интензивни отделения.

Около 30% от Коронавирус леглата у нас са заети, а от интензивните – към 20%. С позитивен PCR тест са 2664 медици, дейните случаи са 1276, а 90 са приети в болница.

Костадин Ангелов прикани да се съблюдават противоепидемичните ограничения, с цел да се понижи натискът върху здравната система. "Изпитвам извънредно неприятни усеща, когато виждам в интернет хора, които не съблюдават ограниченията, които не престават да търсят малка врата в закона, с цел да нарушат дисциплината. Сами си давате сметката, че това коства човешки животи. Не е време за празнуване, време е за разсъдък, за помощ на здравната система, за взаимност “, сподели министърът.

Той акцентира, че растежът на смъртността не се дължи на натовареността на здравната система, а на това, че пациентите търсят лекарска помощ прекомерно късно. И добави, че хората не би трябвало да се самолекуват, а медикаментите би трябвало да се назначават единствено от доктор.

"Трябва да удължим ограниченията и след 12 ноември ", съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Според него е нужно да се ограничи и работата на заведенията до 22 ч. след разговор с сектора, а присъствената работа в офиса да бъде понижена до 50%. Също по този начин би трябвало в цели области да се премине към онлайн образование за всички възпитаници, а извънкласните действия да се преустановят.

Кунчев счита, че университетите би трябвало да преминат към напълно отдалечено образование, а изключение да има единствено за упражненията на студентите по медицина.

За хората над 65 година основният здравен контрольор предложи да се вкара „ зелен кулоар “ за извършване на покупки от 8 ч. до 10 ч.

Друго негово предложение е за медиците, които са имали контакт с болен, да отпадне карантината от 10 дни. След негативен тест, изработен най-малко на третия ден от контакта, те следва да останат на работа, с цел да няма дефицит на личен състав в лечебните заведения.

Кунчев предлага и министърът на опазването на здравето да командирова медицински експерти, по този начин лекари от извънболничната помощ да се включат в битката с ковид.

Само три области са към момента в оранжевата зона – Видин, Добрич и Силистра, всички останали са в алената зона, т.е. имаме над 120 заболели на 100 000, изясни доцент здравният контрольор. Той уточни, че Добричка област, където обстановката е била доста тежка, след взетите ограничения, се усъвършенства.

По заболеваемост сме на 17-о място измежду 30 страни от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и на 4-то място на Балканския полуостров, заяви доцент Ангел Кунчев.

В София 21 533 са случаите на инфектирани с COVID-19, от тях на домашно лекуване са 15 890, излекувани са 4809. Това разгласи шефът "Пирогов " проф. Асен Балтов. По думите му, след заповедта на здравния министър в София са разкрити 3000 нови кревати за пациенти с коронавирусна зараза, от които 250 са за интензивно лекуване.

В столицата са приети в болница 713 души в приблизително тежко положение. 107 са в интензивни отделения.

"Натискът върху лечебните заведения в София е извънредно огромен. "Пирогов " към този момент обезпечи 200 кревати за приблизително тежки пациенти и усили броя на леглата си за пациенти, които се нуждаят от реанимация. Искам да благодаря на всички жители, които съблюдават ограниченията “, съобщи проф. Балтов.

Лекарят посъветва хората при първи признаци на коронавирусна зараза да си станат у дома, а в случай че до ден-два нямат усъвършенстване, да потърсят лекарска помощ.

Здравният министър Костадин Ангелов добави, че нито едно лечебно заведение няма право да откаже помощ на пациент, който дефинира положението си като тежко. Той призна, че в София натискът е огромен и закъснение има макар напъните.

"Каквито и ограничения да напишем, каквито и заповеди да издадем, в случай че хората не имат вяра в тях, в случай че не имат вяра в думите на лекарите – няма по какъв начин да понижим натиска върху лекарите и сестрите. Голяма част от тях не са излизали от лечебните заведения от месец март. В София е най-големият напън, увеличихме леглата, казусът не е и в Координационния център. Докато отиде колата за спешна помощ и леглата към този момент са заети “, посочи Ангелов.

По думите му COVID-19 към този момент се популяризира дифузно и мъчно се управлява.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР