Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно,

...
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно,
Коментари Харесай

Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем

Навикът – това е втора природа. Клишето е изцяло правилно, за какво другояче ще имаме толкоз нездравословни привички, в случай че те не показваха нашите дребни или огромни недостатъци. С някои нездравословни привички е мъчно да се разделим, само че най-малко ги разпознаваме и търсим способи - да откажем цигарите, да се храним по-пълноценно и така нататък Най-вредните привички, които директно заплашват човешкото здраве, остават нездравословното хранене, недоспиването, обездвижването, зависимостите като тютюнопушене, алкохол и опиати, само че има дребни подли привички, които пренебрегваме, а те утежняват освен всекидневието, само че и общото ни богатство.

Кои са дребните ни нездравословни привички:

Хапането и беленето на устните. Още една невралгична точка, обект на доста офанзиви – устните. Едно малко засушаване може да удебели външният им пласт, който е доста сензитивен, а това да ни накара непреодолимо да го обелим с нокти. Нараненото място се самолекува като удебелява още веднъж външния пласт и по този начин попадаме в обаян кръг. Излишно е да споделям, че в случай че вършим това с мръсни ръце, което е общият случай, рисковете да попадат бактерии в една евентуална рана е голям. Освен че не обелените, от време на време до кръв устни, не наподобяват добре, раничките по тях могат да докарат херпеси и разнообразни кожни възпаления, които са досадни и мъчно лечими. Хапането на устата от външната или вътрешната страна също може да докара рани по лигавицата на бузите от вътрешната страна или на самите устни. За да преустановите пресушаването, набавете си подобаващ еликсир за устни. Той ще хидратира, а мазният пласт ще неправи човъркането неприятно чувство на нервните пръсти. Не се разделяйте с балсама и се мажете при всеки ентусиазъм да изчоплите устните си.

Гризането на ноктите. Започва нормално в пубертета или малко преди него, когато децата не съумяват да канализират страстите си и те се показват в нараснала раздразнителност. Държането на пръст в устата нпн стоп може да има и пояснение по Фройд, само че то не ни е нужно, с цел да кажем „ Спрете да вършиме това, нездравословно е! ” От една страна под ноктите се крият прилична нечистотия и микроби, които могат да преседяват и дни наред, нищо, че скоро сте рязали ноктите си. Те попадат в стомашно чревния тракт, където се случва всичко – рискови бактерии във вътрешните органи, заразни заболявания и афти в лигавицата на устата. От друга страна, настървеното гризане на нокти прави ранички, в които пък влизат голямо голям брой бактерии от нашата уста – потвърдено най-населеното с бактерии място в индивида, а и освен. Възпаленията са налице. Освен грозни, наръфани нокти, ще се сдобием с възпалени кутикули, гъбички и доста неприятна болежка на едно доста сензитивно и заето с доста задания място – пръстите. Ежедневни действия стават невъзможни за осъществяване. В графата „ рисково гризане ” влизат и гризането на писалки, както и човъркането на кожичките на ноктите. Чопленето на пъпки не е тъкмо вреден, само че несъмнено нелицеприятен табиет, който вреди на самочувствието ни.



Мръсните ръце. От дребни знаем - след прибиране вкъщи и след тоалетна ръцете би трябвало да се измиват със сапун. Дали обаче съблюдаваме това предписание, макар че сме наясно какъв брой заболявания, болести и инфекции се популяризират по тактилен (чрез докосване) метод. С съществуването на толкоз мокри кърпички, дезифектиращи гелове като че ли забравяме положителната остаряла течаща вода и сапун. Съставките на всички тези средства постоянно е изцяло неразбираем и цялостен с химични съединения, които може в случай че не съществено да навредят да доведат до суха и възпалена кожа, както и нарушение на естествената бактериална среда на ръцете. И въпреки всичко, тъй като върховете на пръстите са нашата връзка със света, не трябва да подценяваме миенето на ръце. Най-добре с елементарен сапун, глицеринов или сапун, обогатен с масла, в случай че има потребност от специфична грижа.

Носенето на неуместни облекла и обувки. В името на хубостта и съответния на модата и трендовете външен тип, сме склонни на какви ли не безумия. Краката, по-точно ходилата, са частите от тялото, които най-вече страдат. Съвършеният механизъм на ходилото, който му разрешава да износва голяма тежест на дребна повърхност и да реализира придвижване постоянно бива жестоко нападнат с погрешно конструирани обувки. Прекалено тесни на върховете, което може да докара до, да вземем за пример. Прекалено високи токчета, което дълготрайно има отражение върху тазобедрените стави и хрущяли, таза и гръбнака, както и врязващите каишки. Изключително значимо е правилото ходилото да ляга по цялата си дължина на подметката, в случай че е нужно да се слагат специфични стелки на свода, с цел да се поддържа добре функционалността му. Неудобните облекла, нормално прекомерно тесни панталони, дънки и долни дрехи могат да ни докарат погрешно действие на периферната кръвоносна система, стерилитет при мъжете и други

Взирането в смарт телефона преди лягане. Последният вреден табиет в този отворен лист е нашумял неотдавна, само че интензивно набира скорост. Социалните мрежи, интернет играят към този момент голяма роля в живота ни, измествайки действителността и трансформирайки виртуалното в по-реално. Там сме същинските ние - по-хубави, по-остроумни, освободени в общуването. Денят ни минава динамично и постоянно вечер, тъкмо преди лягане се отпускаме и " минаваме да забележим какво ново ". Всяка минута в обществените мрежи увлича след себе си необикновено доста време, което краде от времето ни за сън. Хормоните имат думата още веднъж. С намаляването на естествената светлина отделянето на мелатонин дава команда за понижаване на жизнеността и отиване към сън. Изкуствената светлина на мониторите лъжат организма, че той към момента е в режим на интензивност. Така можем да се взираме до болежка в очите в мониторите, без да ни се доспи. Решението е да си наложите възбрана - с таблета, преносимия компютър и смарт телефона до 9 часа. Отделете времето до заспиване за околните си, за книга или гушкане на децата, за живия живот.

Може тези привички да ни се костват безобидни на фона на другите, само че те са изключително подли, тъкмо тъй като ни заблуждават, че не са кой знае какво. Ако желаеме да променим живота си и да се усещаме по-добре, по-красиви и здрави - с дребните стъпки към огромните резултати е най-хубавият път. Повече сън, повече време за околните, по-добро възприятие в личната си кожа.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР