Науката за пореден път доказа, че в природата нищо не

...
Науката за пореден път доказа, че в природата нищо не
Коментари Харесай

Трябва да намалите солта? Компенсирайте с пикантни храни


Науката за следващ път потвърди, че в природата нищо не се губи. Ново изследване демонстрира, че пикантните храни задействат същите центрове в мозъка , както солените храни. Така при потребност от понижаване приема на сол елементарно можем да заблудим мозъка и, хапвайки пикантни храни,

да понижим апетита си за солени гозби.

Това изобретение дава опция на хората с високо кръвно налягане доста елементарно да заменят противопоказните им солени храни с пикантни такива, без да оставят незадоволени вкусовите си усещания.

Според стандартите на Световната здравна организация модерният човек употребява с към 30% повече сол от количеството, определяно като безвредно за сърцето и кръвоносните съдове. Прекаленият банкет на натрий с готварската сол е основен дразнещ фактор за развиване освен на сърдечносъдови болести, само че и на други хронични здравословни проблеми като затлъстяване и диабет.

Днес обаче, паралелно с възходящото разпространяване на този вид болести, е налице и вяра, че профилактирането им може да стане доста по-успешно.

Апетитът за солени ястия се контролира от серия неврологични процеси, които учените не престават да обясняват. Досегашните данни обаче сочат, че част от тези процеси се потискат при консумация на пикантни храни . По този метод се потиска апетитът за солено, а тази специфичност може да се употребява като дейно кулинарно средство за предварителна защита на хипертонията и другите хронични болести.

Свързани публикации.. Нов стандарт при слагане на диагноза хипертония 1 Как солта покачва кръвното налягане? 1 Солта: по какъв начин от зложелател да я превърнем в другар 2

Проучванията демонстрират, че в умерени дози алкалоидът капсаицин , придаващ присъщия мирис и усет на пикантните храни, инервира и рецепторите, възприемащи соления усет на храната. Тази специфичност е потвърдена с изследване, обхващащо 600 души с разнообразни желания към солено и пикантно. Установено е, че феновете на пикантни храни доста рядко злоупотребяват със солта, за разлика от хората, които не обичат пикантния усет .

Учените изясняват тази причинност с обстоятелството, че първата група хора имат притъпен вкус към сол, точно вследствие приема на пикантни храни. Точно тази специфичност се показва и като причина тази група хора да имат кръвно налягане приблизително с 10 mmHg по-ниско от това на феновете на солените гозби.

Заключението на учените е, че приемът на пикантни храни може да се предлага като опция на солените при хора с проблематично кръвно налягане, както и при предразположените към хипертония.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР