Националното сдружение Недвижими имоти“ започва . Регистърът е създаден през

...
Националното сдружение Недвижими имоти“ започва . Регистърът е създаден през
Коментари Харесай

Ирена Перфанова: Много участници влизат спекулативно на имотния пазар

Националното съдружие „ Недвижими парцели “ стартира . Регистърът е основан през предходната година, с цел да увеличи прозрачността на имотния пазар. Справката в регистъра е безвъзмездна.
„ Когато има сходен инструмент, какъвто има в един цивилизован бизнес свят, тогава потребителите имат и мястото, където да могат да се съветват дали едно лице в действителност се занимава професионално с този бизнес, каква е неговата подготовка, какъв е неговият опит през годините, за коя компания работи “, разясни в изявление за БНР Ирена Перфанова, заместник-председател на Националното съдружие „ Недвижими парцели “. По думите й доста постоянно в уеб страниците на организациите за недвижими парцели няма лист на лицата, които работят и не могат да се видят техните лица , а това затруднява потребителите.

Професионалният указател е осведомителен, посочи Перфанова.

Все още дребна част от настоящите на пазара на парцела брокери и организации са показани в регистъра, тъй като е имало тестови интервал за софтуера и занапред стартира включването в него.

Кои са най-често срещаните неточни практики на имотния пазар?

„ Много постоянно клиентите стават жертви на неточни практики, които се случват сред професионалните участници на пазара. В един свободен нерегулиран пазар, какъвто е нашият - на медиаторите на недвижими парцели, има извънредно доста участници, които влизат спекулативно в него. Те не са професионални медиатори, не са осведомени с материята, просто влизат като медиатори в чрезвичайни покупко-продажби. И това е един от най-големите опасности “, разяснява Ирена Перфанова в предаването „ Хоризонт до обед “.

Обхватът на следствията за клиента може да бъде доста необятен – в това число да се закупи неподвижен парцел с непроверени документи , предизвести тя.

„ Да пострадат финансово поради погрешно взети решения, защото информацията, стигнала до клиентите, не е била задоволително правилна или незадоволително изчерпателна. Свидетели сме на пазара на взети капара, депозити, които не са върнати по-късно на клиентите, изчезнали медиатори, които нямат офиси . “

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР