Националното сдружение Недвижими имоти очаква плавен спад в ръста на

...
Националното сдружение Недвижими имоти очаква плавен спад в ръста на
Коментари Харесай

Спряха ли да поскъпват имотите? Експерт хвърли светлина

Националното съдружие " Недвижими парцели " чака равномерен спад в растежа на цените на жилищата. Спадовете ще стартират от 2-3 % и може да стигнат и до 5-12 на 100 до края на година. Това предвижда в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Сдружението Добромир Ганев.

Той заяви, че трето следващо тримесечие се регистрира спад в броя на покупко-продажбите в страната и като цяло закъснение на пазара поради неяснотите, свързани с политическата обстановка в България и подготовката на бюджета на страната, както и упованието за повишение на лихвите по ипотечните заеми.
-->
Експертът аргументира упованията си за спад на повишаването на цените на жилищата, като подсети, че през последните две години у нас се отчиташе растеж докъм 15-16 на 100. Той добави, че през четвъртото тримесечие към момента продължава да има нарастване в цените на жилищата в страната, като единствено в столицата се регистрира 2 % понижение. Спад в размера на покупко-продажбите неизбежно ще докара и закъснение на растежа на цените.

Водеща за идното стесняване на темповете на повишаване на цените ще е политиката на Европейската централна банка и респективно на Българска народна банка във връзка с лихвените проценти по ипотечните заеми и по депозитите, посочи Ганев.

Първото тримесечие на годината продължава да е измежду мощните

Първото тримесечие на тази година отчитаме общо 9 на 100 спад на размера от покупко-продажби по отношение на същото тримесечие на 2022 година, само че от последните десетина-дванадесет години, с изключение на за предходната година, това тримесечие е едно от най-силните, разяснява специалистът и добави, че пазарът сигурно ще регистрира спадове по отношение на последните две години, които бяха рекордно мощни за пазара на жилищни парцели.

Ганев не изключи тази година да се появят и компликации с реализацията на парцелите, като се чака да има закъснение на някои строителни планове за жилища. Това обаче не се отнася за одобрените бизнесмени с обезпечено банково финансиране на плановете, само че евентуално усложнения ще се появят при междинните и по-малките бизнесмени, като някои от тях евентуално ще преразгледат строителните си проекти. Това от своя страна ще подкрепи пазара, като предлагането ще намалее и пазарът ще се балансира, само че този факт няма да докара до фрапантно понижаване на цените на жилищата. Балансирането на пазара ще даде по-голяма опция на купувачите да вземат премислени решения при покупката на жилища. Ганев подсети, че преди година-две имаше по няколко купувачи за един апартамент, което водеше до непрекъснат растеж на цените и покупко-продажбите се сключваха даже и за седмица, когато жилището бе вярно оценено. В момента са прекомерно малко случаите, в които има наддаване за едно жилище, а времето за реализация на един апартамент може да доближи и до към 45-50 дни, като това зависи от съответната оценка на жилището и вярното му позициониране на пазара. В същото време се регистрира и по-малко вторично предложение, което е обусловено от обстоятелството, че се намираме в интервал на очакване, обвързвано с политико-икономическата обстановка в страната и това кара някои от притежателите да изтеглят парцелите си от продажба, сподели специалистът.

44 400 са покупко-продажбите с парцели през първото тримесечие

През първото тримесечие на предходната година покупко-продажбите с парцели в страната бяха общо 48 800, до момента в който през същия интервал на тази година те са 44 400, като спадът за София е 12 на 100, за Пловдив е 8 на 100 (най-нисък % на спад от главните пазари), във Варна е 19 %, Бургас - 9 на 100, а в Стара Загора - 25 %, сподели Ганев. По думите му в този временен интервал спадовете са главно в огромните градове, само че такива има и в някои по-малки общини по морето – Царево, Поморие, Каварна. Ръстове в броя на покупко-продажбите има основно в по-малките обитаеми места: в Разлог - 11 %, Несебър - 6 на 100, с позитивна наклонност са размерите в Търговище, Кюстендил.

Пазарът на наеми се развива положително

Пазарът на наеми остава непокътнат в този временен интервал и се развива по-скоро положително, разяснява специалистът и подсети, че последната година той беше катализиран, в това число и от войната Украйна, както и от премахването на коронавирус ограниченията, което повлия на наемите в огромните градове, където има съсредоточени висши учебни заведения. Отражение на възвръщането на позициите на пазара на наемите имат и растежите в туризма, и на краткосрочното отдаване на жилища през другите онлайн платформи.

Наемодателите се преценяват с растежа на инфлацията в страната и част от тях към този момент са присъединили клаузи в договорите си за наем за индексация в някакъв интервал от време, уточни специалистът и добави, че това се следи през последната година от повишението на цените на наемите в страната, като инфлационният показател приблизително е сред 14 и 16 на 100.

Защо продължаваме да избираме за живеем в лично жилище

По последни данни на Националния статистически институт през 2022 година в лично жилище живеят 92,5 на 100 от семействата, при 90,8 на 100 през 2021 година В жилища чартърен през 2022 година живеят 3,1 на 100 от следените семейства – 2,5 на 100 на свободен и 0,6 на 100 на общински наем. През 2021 година чартърен са живели 3,7 на 100 от следените семейства – 2,5 на 100 на свободен и 1,2 на 100 на общински наем. През 2022 година 4,4 на 100 употребяват жилище, без да заплащат наем, а през 2021 година техният дял е 5,5 на 100.

В ДНК-то на българина е да има жилище, разяснява ръководителят на НСНИ. Той обаче посочи, че аргументите да продължаваме да избираме да обитаваме лично жилище главно са стопански. Достъпността до жилища в страната е доста по-добра по отношение на други европейски страни. Една част от българските жители, която има достъп до ипотечни заеми, избира да заплаща лихви, притежавайки лично жилище, вместо да заплаща наем. По думите на Ганев положителното съответствие на междинните брутни хонорари към цената за квадратен метър на жилищните парцели в огромните градове е в основата на продължаващата наклонност да е толкоз висок процентът на българите, които имат лично жилище. Ганев обаче подсети, че страната към този момент не е в челната тройка страни по този индикатор, а е на пето-седмо място през последните години, като Румъния и Швейцария към този момент са преди нас. Според специалиста растежът на лихвите по ипотечните заеми предстоящо ще докара до възстановяване на пазара на жилища чартърен.

Освен това, българите не престават да не са толкоз мобилни, колкото жителите на другите европейски страни, дистанциите в страната са дребни, ние не сменяме толкоз постоянно работата си, а и към момента няма кой знае какви центрове отвън София, които да притеглят хората с високоплатени длъжности, разяснява специалистът. Продължава миграцията към София и тя е причина след продажба на жилище в по-малкото обитаемо място да се обезпечат спомагателни средства за заем за покупка на жилище в столицата.

Необитаемите жилища

Броят на жилищните здания в България през 2021 година е 2 084 807 и се усилва по отношение на 2011 година с 21 000 здания или с 1 на 100, демонстрират последни данни на националната статистика. Броят на жилищата (обитавани и необитавани) е 4 001 873 и се усилва по отношение на 2011 година със 102 000 или с 2,6 на 100. Необитаваните жилища към 1 февруари 2011 година са били 1 220 416, демонстрират последните данни на Национален статистически институт.

Голяма част от тези необитаеми жилища са добити от хора, които работят и живеят в чужбина, разяснява Ганев. Тяхната цел е след време в края на своята трудова кариера да се върнат в България и да употребяват тези парцели. Те не избират да ги отдават чартърен заради съществуващите съгласно тях опасности от това. Друга част са жилища са добити с капиталова цел и небосвод на реализация идващите пет-десет години. Има и такива, добити от грижовни и спестовни родители за децата, които откакто пораснат, ще имат потребност от решение на жилищните си потребности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР