Националното преброяване на 7 септември ще протече под мотото Включи

...
Националното преброяване на 7 септември ще протече под мотото Включи
Коментари Харесай

НСИ ще пита за фотоволтаици и соларни панели, не и за телевизори

Националното броене на 7 септември ще протече под мотото " Включи се, тъй като си значим " . Девизът на акцията показа ръководителят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски на конференция, отдадена на идното национално броене. Припомняме, че с претекст пандемията преброяването бе отсрочено.

Всеки един подкрепя тази цел и Цветарски се надява на отговорно отношение, като медиите са сътрудници на Национален статистически институт, подпомагайки техните послания да доближат до всеки един човек. Национален статистически институт планува информативен клип в медиите за идното национално броене .
 Блокиране на системата за е-преброяването тормози Национален статистически институт
Блокиране на системата за е-преброяването тормози Национален статистически институт

Няма заплаха от теч на данни

Цветарски изясни, че преброяването е задача, която се случва един път на 10 години и стои като статистика още 10. Преброяването, което следва, е 18-то подред и е в границите на европейската статистическа система. За Национален статистически институт е значимо преброяването, като и се регистрират компликациите, които породи пандемията от COVID-19.

Датата 7 септември от Национален статистически институт я дефинират като сериозен миг. Преброяването ще продължи до 17 септември електронно, а от 17 септември до 3 октомври всички семейства и жилища ще бъдат посетени от преброителите на Национален статистически институт . Всички здравни ограничения ще бъдат взети.
 Националното броене 2021 ще бъде от 7 септември до 3 октомври
Националното броене 2021 ще бъде от 7 септември до 3 октомври

През интернет ще бъде от 00 часа на 7 септември до 24 часа на 17 септември

Няма възрастова граница за преброяването и Национален статистически институт не лимитира никого. Две са вероятните грешки- да не се обхване даден човек и опцията за двойно броене.

Рискове постоянно съществуват и всичко може да се случи, а може да се появят избори тъкмо тогава. Затова ние ще пропагандираме, че преброяването не би трябвало да се анулира, с цел да не попречи на самото броене, отговори Цветарски на въпрос на News.bg дали има заплаха от вероятно утежняване на епидемиологичната конюнктура националното броене да бъде отсрочено още веднъж.

Сергей Цветарски се надява да няма третата или четвърта вълна на пандемията и преброяването да бъде извършено обикновено.

Промяна във въпросите и във въпросната карта няма да има , посочи Цветарски в отговор на въпрос на News.bg дали ще има смяна в структурата на въпросниците. Има въпроси, които преди се задавали, а в този момент нямало да се задават. Национален статистически институт няма да пита за книгите и за тв приемниците , само че ще се насочат към въпроси за съществуването и потреблението на актуалните технологии. Например ще се пита за слънчеви и фотоволтаични системи .

Шефът на Национален статистически институт не чака да има повишаване на популацията на България до 7 млн. души, в противен случай - упованията са то даже да падне под 6 916 548 души. Миграцията е извънредно мъчно нещо за хващане още повече, когато страната ни е донор на мигранти, а не приемаща, реципиент на мигранти, уточни Цветарски.

Чужденците ще бъдат преброени като краткотрайно присъстващи лица и няма да бъдат част от популацията на България, посочи Цветарски.

От през днешния ден Национален статистически институт стартира набиране на преброители и контрольори. Те би трябвало да бъдат добре подготвени, сигурни в изискванията си работата.

Национален статистически институт разчита на медиите да убедят обществото, че не би трябвало да се опасява от преброителите и контрольорите, които ще съблюдават ограничения.

До момента потвърдилите присъединяване са 21 966 преброители и контрольори. От 25 май до 10 юни всеки, който желае да се включи в преброяването, е добре пристигнал, прикани Цветарски.

Преди преброяването ще бъде извършено образование. В България има към 7 млн. души и това значи многочислени и персонални обстановки, които би трябвало да бъдат позволени при самото броене, изясни Цветарски. Има тук-там 100% декларирано присъединяване на контрольори и преброители. Проблем за набирането на контрольори и преброители има в огромните градове, като се надяват на по-голямо възнаграждение.

В по-малките обитаеми места акцията по преброяването даже е дълго чакано събитие и хората се включват с голямо предпочитание. В по-големите градове популацията има други цели, само че в някои градове, също по-малки регионални градове, като Смолян, Кърджали и Ловеч, отново има по-малко искащи да се преброят, в сравнение с Национален статистически институт са възнамерявали.

В огромните градове се чака повече хора да се преброят електронно. Това ще облекчи работата на преброителите, само че в това време Национален статистически институт би трябвало да бъдат сигурни, че хората са се преброили електронно с неповторим идентификационен код. Електронното броене внася и различен детайл, който принуждава Национален статистически институт да бъдат по-гъвкави. В взаимозависимост от каузи на електронното броене, зависи натовареността на чиновниците им.

Национален статистически институт се надява 60% да се преброят електронно. " Ние би трябвало да имаме подготвеност за бърза и гъвкава реакция там, където би трябвало да се насочат преброители и контрольори. Имаме подготвеност за това, ще го създадем, само че към този момент вървим по проектите, които сме изготвили все още ", безапелационен бе Цветарски.

Магдалена Костова, шеф на дирекция " Демографска и обществена статистика " за подготовката и хода на Преброяване 2021 разяснява, че образованията ще бъдат в края на август и ще бъдат еднодневни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР