Национално представителни организации на хората с увреждания и членове на

...
Национално представителни организации на хората с увреждания и членове на
Коментари Харесай

Организации на хората с увреждания искат административни улеснения за пожизнения ТЕЛК

Национално представителни организации на хората с увреждания и членове на Национален съвет за хората с увреждания към Министерския съвет изпратиха мнение до ръководителя на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет Томислав Дончев. Становището е по план на постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наредбата за здравната експертиза, призната с Постановление № 120 на Министерския съвет от 2017 година БНР разполага с документа.

В партньорство с лекарите от разнообразни специалности организациите показват своите мнения по обособени увреждания.   

Национално представителни организации на хората с увреждания оферират промени, по отношение на дискриминационен текст за експертни решения отпреди 2005 година.  Организациите упорстват административно да бъде приет пожизненият ТЕЛК

Организациите на хората с увреждания не са съгласни с измененията в Приложение 1 на Министерския съвет и оферират по-обстойно да се прегледа цялата Наредба за здравната експертиза и упорстват да се преразгледа методиката за образуване на тип и степен на увреждане.

 БГНЕС

Във връзка с оценката на типа и степента на увреждане и неработоспособността, те оферират административно да се подменят всички ТЕЛК решения за хората с увреждания, които би трябвало да се явяват още веднъж на преосвидетелстване, когато техните решения са пожизнени

Пред БНР Веска Събева, заместник–председател на Националния съвет за хората с увреждания разясни, че същото се касае и за хората със срочен ТЕЛК, при който е настъпила пенсионна възраст. Предлага се на тези хора също административно да им бъде признат пожизненият ТЕЛК, който е написан в наредбите на Национален осигурителен институт. 

Ако това предложение не се одобри, над 120 хиляди пенсионери ще би трябвало да отидат на преосвидетелстване на здравната експертиза , уточни Веска Събева. 

За лицата, придобили възраст за пенсия по трудов стаж, пожизненият период да бъде записан във всички законови и подзаконови нормативни актове, които се отнасят до експертното решение, оферират организациите на хората с увреждания.   

„ Настояваме също деликатно да се прегледа Приложение 1, което дефинира типа и степента на увреждане, тъй като от него произтича поддръжката за децата с увреждания от най-ранна детска възраст. Доста постоянно има несъответствия на това, което виждат лекарите от ТЕЛК комисиите и това, което е записано в пакета от документи на детето . Настояваме да се уточни този развой, с цел да няма ощетяване на детето при здравната експертиза. Да се сътвори опция за лекарите, които приготвят документите за ТЕЛК решенията, да имат по-задълбочена експертиза “, разясни Събева. 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР