Национално представените работодателски организации изпратиха отворено писмо до премиера с

...
Национално представените работодателски организации изпратиха отворено писмо до премиера с
Коментари Харесай

Работодателите искат на среща с премиера да получат ефективна помощ заради скъпия ток

Национално показаните работодателски организации изпратиха отворено писмо до премиера с искане за среща, на която да се договорят по-задоволителни обезщетения поради високите енергийни цени.

От писмото се схваща, че такава среща е била желана " доста пъти към този момент ", само че до момента нито се е състояла, нито е получен отговор на настояването. Работодателите показват, че поради високите енергийни цени и незадоволителната помощ, избрана през декември, ще има загуба на работни места.

Многократно предупредихме, че препоръчаните ограничения от страна на държавното управление не са работещи на фона на обстановката с цената на природния газ и електрическата сила в конкурентни на България стопански системи, показват организациите.

Обясняват, че схемата за компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила с таван от 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявката, че ще бъдат обезщетени 75% от разликата сред действителната пазарна цена за юли (185.59 лева./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лв.. При цена 800 лв. да вземем за пример, каквато среднодневна цена към този момент сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лв., а ще останат дейно за заплащане невъзможните 560 лв. за мегаватчас. При такава картина доста първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще лимитират и поетапно спрат работа, се показва в писмото.
Ситуацията се разказва като " извънредно рискова за стопанската система и обществения мир ".

На последното си съвещание за годината държавното управление отдели 860 млн. лева за енергийни помощи за бизнеса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР