Националният статистически институт направи важни уточнения за преброяването, което върви

...
Националният статистически институт направи важни уточнения за преброяването, което върви
Коментари Харесай

Няма да има глоба за непредаден код от е-преброявянето

Националният статистически институт направи значими разяснения за преброяването, което върви към своя край.

Много хора, които към този момент сами са попълнили анкетните карти онлайн, се тормозят, че още не ги е посетил преброител, на който да връчат кода си. Спокойно, даже да не съумеете да го предадете, вашите данни ще бъдат регистрирани и не ви заплашва глоба, твърдят от Национален статистически институт.

 До момента почти 2.2 милиона души са се преброили по електронен път. Срокът, в който можем сами да попълним статистическата информация през интернет, изтича на 30 септември, а цялата акция по преброяването завършва на 3 октомври. 

Всеки, който сполучливо е попълнил преброителната карта онлайн, получава неповторим преброителен код - композиция от 15 числа, която съдържа служебна информация - за общината, контролния и преброителния сектор, в който се намира семейството. В него няма никаква персонална информация, която може да бъде употребена от различен човек. Затова и хората не трябва да се тормозят, че би могло да има злоупотреби с него, изясняват от Национален статистически институт.

Преброителите употребяват разнообразни практики за събиране на кодовете - обикалят от врата на врата, оставят известия, лепят на входовете листчета, на които оставят своя телефон или мейл адрес.  

Ако не сте били у дома и сте се разминали с вашия преброител, можете да се свържете с него на посочената информация за контакти, за да предадете кода. Но даже да не  успеете, не се тревожете - преброяването ви е приключено и годно, щом кодът по този начин или другояче към този момент е публикуван, и никой няма да ви санкции. 

От Национален статистически институт подчертават  - без значение дали ви посещават единствено с цел да вземат кода, или с цел да попълнят дружно с вас анкетната карта (защото не желаете или не можете сами да го извършите онлайн), преброителите нямат право да изискват персоналната карта, шофьорска брошура или паспорт. И не се постанова да подписвате никакви заявления, заявки или други документи. 

Анкетьорите, които посещават хората по домовете, попълват преброителната карта и единствените персонални данни, които " снемат ", са името и ЕГН-то.

Ако някой упорства да му покажете документи или ви сервира лист за автограф,  незабавно подайте сигнал в районното ръководство на Министерство на вътрешните работи. Този човек евентуално няма нищо общо с преброяването “, предизвестяват от Национален статистически институт. Преброителите са длъжни да се легитимират с карта със фотография, три имена и идентификационен номер. Предпазните им маски са сини и с надпис „ Преброяване 2021 “. „ Ако се съмнявате, че индивидът, който звъни на вратата Ви, е преброител, можете да извършите инспекция на *2021 или 02/ 9078 430 “, поучават от Национален статистически институт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР