Националният статистически институт, който досега оценяваше спада в Брутния вътрешен

...
Националният статистически институт, който досега оценяваше спада в Брутния вътрешен
Коментари Харесай

НСИ: 12% срив на потреблението и то през декември

Националният статистически институт, който до момента оценяваше спада в Брутния вътрешен артикул на към 3%, при 5% по разбор на Българската национална банка, като обясняваше разликата с някакъв растеж на потреблението, изненада с цифри, които приказват тъкмо за противоположното. Статистиката най-сетне се връща в действителността. Има същински срив тъкмо в потреблението и то тъкмо в най-обемния за търговията от всевъзможен тип месец декември. Информацията е потребна и за тези, които омаловажават ролята на моловете и тяхното отваряне и затваряне. Както ще видят, даже формалната статистика вижда над 60% срив в потреблението на облекла и обувки и то през декември, когато се вземат коледни и новогодишни дарове. Спадът на тази търговия значи рекорден спад и на шивашката промишленост – една от двете към момента мърдащи у нас, дружно с производството на авточасти. Но също на превоза и логистиката и на още и още сектори, които са директно свързани с този бизнес – един от най-големите у нас.
На пръв взор, защото това е и един от трите най-важни експортни бранша и също като другите два е в тежка рецесия – пазарът на коли в цяла Европа бележи спадове сред 25 и 50%, т.е. не се търсят и елементи за тях, а туризмът ни, както проличава по данните е срутен над две – трети по размер и оборот, обнадеждаващо звучат данните за някакъв дребен спад на износа. Първо е добре да се изчакат корекциите, тъй като той наподобява напомпан на фона на цялата картина, а в числата не може да липсва логичност, каквато и стъкмистика да им се прави, и второ – евентуално става въпрос за стокажи – изостанали складови наличия.
Ето и професионалния коментар на известния икономист и непосредствен до властта анализатор Лъчезар Богданов, който нормално много оптимистично следи и предвижда развиването на стопанската система в нашата страна:
"Ударна доза стопански данни за декември:
- Износът на артикули през 2020 година спада с 6.9% по отношение на 2019 година, а вносът - с 9.6%;
- Само за декември износът нараства на годишна основа с 5.6%
- През декември индустриалното произвеждане е с 3.3% по-ниско от равнището през декември 2019 г.;
- Индексът на строителната продукция през декември е 7.1% под равнището от същия месец на 2019 г.;
- Оборотът в търговията на дребно през декември е с 12% по-нисък от регистрирания през същия месец на 2019 г.; затварянето на моловете се вижда най-ясно при спада с над 60% в продажбите на дрехи и обувки;
- Броят на нощувките в местата за настаняване през декември са със 70.1% по-малко от декември 2019 година ", заяви Лъчезар Богданов, цитирайки данните на Национален статистически институт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР