Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание във вторник,

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание във вторник,
Коментари Харесай

Tристранката обсъжда бюджетите на държавата, НЗОК и ДОО във вторник

Националният съвет за тристранно съдействие ще организира съвещание във вторник, на което ще бъдат разисквани проектобюджетите на страната, на Националната здравноосигурителна каса и на държавното публично обезпечаване за 2024 година, осведоми БНР. Основните рецензии на синдикатите са свързани със заложената за следващата година политика по приходите, и те упорстват за промени.

По отношение на политиката по приходите в бюджета за 2024 година е отразено нарастването на минималната работна заплата от 1 януари 2024 година - от 780 лева на 933 лева Осигурени са в целогодишен размер за 2024 година и идващите години средства в следствие от направени нараствания на разноските за личен състав през 2023 година на обособени бюджетни структури.

Предвидени са и 290 милиона лв. за заплатите на педагогическия личен състав. За хонорари на личния състав в останалите бюджетни организации са планувани общо 375 милиона лв., като желанията са средствата да се разпределят по специфична методика. Според синдикалните специалисти това е незадоволително, защото ще бъде под изискване и не за всички чиновници.

Те упорстват да се обърне особено внимание на възнагражденията в редица браншове, измежду които културата, земеделието, висшето обучение. От КНСБ към този момент желаеха номинален растеж на заплатите най-малко с 15 %, с цел да може след елиминиране на 5-те % планирана инфлация, действителният им растеж да е най-малко 10 на 100. Намеренията на финансовото министерство са, откакто бъде изпълнен поетият ангажимент проектобюджетът бъде модифициран, идната седмица да бъде дискутиран с бизнеса и синдикатите, да бъде признат от Министерския съвет, и да бъде импортиран за разглеждане и в Народното събрание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР