Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно онлайн заседание.

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно онлайн заседание.
Коментари Харесай

Тристранката обсъжда удължаването на мярката 60:40


Националният съвет за тристранно съдействие ще организира изключително онлайн съвещание. Социалните сътрудници ще обсъдят план за промени с държавното разпореждане за мярката за опазване на заетостта 60:40. Предвижда се срокът на действието ѝ да бъде продължен до края на годината, прецизира БНР.

Очаква се на съвещанието да бъдат дискутирани и разновидности за покачване на пенсиите през 2021 година

Основните промени в постановлението за мярката 60:40 плануват срокът на действието ѝ да бъде продължен от 1-ви октомври до 31-ви декември.

Освен това средства за запазването на заетостта при облекчените условия, избрани към този момент за хотелиерството и ресторантьорството с новия дизайн на мярката, настоящ до момента, ще могат да се изплащат и за икономическа активност „ превоз “ - по-специално за така наречен „ инцидентен транспорт “ в туризма. Средствата за опазване на заетостта ще се пресмятат в размер 60 на 100 от осигурителния приход за август 2020 година Прецизира се методът за установяване на средствата, като това ще става на база на среднодневен застрахователен приход.

Промените влизат в действие от 1 октомври. Заявленията, подадени преди тази дата, ще се преглеждат и финансират по досегашния ред. Според прогноза на Агенцията по заетостта, посочена в отчета на обществения министър Деница Сачева до Министерски съвет към плана за промени, средногодишният брой на записаните безработни при сюжет за бързо възобновяване на хотелиерство и ресторантьорство и преработваща индустрия се чака да доближи 253 000 души. А ако това не се осъществя, се чака броят им да скочи до 274 000.

Към 25 септември записаните в бюрата по труда са малко над 237 800. За съпоставяне, на същия ден през 2019 година те са били 172 602, или има нарастване с съвсем 38%.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР