Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано
Коментари Харесай

Бизнесът и синдикатите не се разбраха за размера на минималната работна заплата

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) организира онлайн съвещание, свикано от заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова, оповестиха от пресслужбата на кабинета.
В точка първа от дневния ред на съвещанието на НСТС държавното управление и обществените сътрудници са разискали плана на Постановление на Министерския съвет за установяване на минималната работна заплата за страната. С плана на Постановление на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2021 година да стане 650 лева
НСТС не е постигнал единомислеща поддръжка по плана на Постановление. Синдикалните организации са подкрепили предлагането, а работодателските организации не са подкрепили нарастването на минималната работна заплата.
В точка втора от дневния ред на съвещанието на НСТС държавното управление и обществените сътрудници са разискали плана на Постановление на Министерския съвет за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на служащи и чиновници, обезпечени в стопански действия, за които са наложени от държавен орган краткотрайни ограничавания за реализирането им в интервала на оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична конюнктура. Целта е да се даде предпочитано навременна поддръжка за опазване заетостта на служащите и чиновниците в предприятия, прекратили стопанската си активност вследствие на пандемията. Предвижда се за погашение на обезщетенията да аплайват служащи и чиновници в неплатен отпуск по отношение на наложени от страната ограничавания за реализиране на активността, за която са наети, като лицата имат право на отплата за не повече от 60 дни. При дълготрайност на работния ден от 8 часа компенсацията е в размер на 24 лв. дневно за интервала на неплатения отпуск на обезпеченото лице, като в случаите на ненапълно работно време размерът на компенсацията се дефинира съразмерно.
Предвижда се служащите и чиновниците да дават на работодателя си писмена декларация по пример, в която показват интервала за прилагане на неплатен отпуск и банкова сметка, по която да се изплащат обезщетенията. Заявления се подават в дирекция "Бюро по труда ", като комисия преглежда постъпилите документи в период от 10 работни дни. Агенцията по заетостта разгласява на интернет страницата си информация по отношение на работодателите и броя на техните служащи и чиновници, които са утвърдени за погашение на обезщетенията, в период от 2 работни дни. Сумите за обезщетенията ще се изплащат до 5 работни дни след утвърждението на подаденото заявление и са възможни за интервала от 29 октомври 2020 година до 31 декември 2020 година
Очакваният брой хора, които ще получат обезщетения при изискванията и реда на Постановлението, е над 32 500. Необходимите финансови средства за погашение на обезщетенията по Постановлението ще бъдат обезпечени от Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси " посредством финансовия механизъм REACT-EU, като избраният бюджет е в размер на 50 млн. лева НСТС не е постигнал единомислеща поддръжка по плана на Постановление. Социалните сътрудници поддържат препоръчаната мярка като се изключи КНСБ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР