Между 5 и 6 лв. за килограм е цената на

...
Между 5 и 6 лв. за килограм е цената на
Коментари Харесай

Производителите на череши: Тази година има повече от миналата

Между 5 и 6 лева за кг е цената на черешите сега и хората си купуват по-често.

Черешите на пазара и в Благоевград, и в Кюстендил са главно от региона на Петрич, а търговците чакат намаление на цената в идващите седмици.

" В съпоставяне с предходната година, тази година череши има повече. Миналата година нямаше череши и по тази причина цената беше по-висока и не беше толкоз качествена черешата. Тази година черешата е много качествена “, твърди търговецът Димитър Стоянов.

Според производителите обаче ниските температури през април и май може да доведат до слаба годишна продукция. В кюстендилско към момента няма ранни череши поради неприятното време.

" Започва напукване на черешата, към този момент те са още в по-ранна фаза, само че сега, в който стартират да избистрят, да наедряват, ще има напукване при всички положения. Това ще смъкна сред 30% и 40%, в някой масиви до 50% от продукцията, която имат сега на дърветата “, споделя производителят Валери Йовев.

Община Кюстендил се пробва да подкрепи локалните производители и инициира редица срещи преди черешовата акция, свързани с реализацията на продукцията и защита на акцията. Предстои им и още една значима среща за решение на дълготраен проблем – градушките.

" Изграждане за напред на площадка за битка с градушките, тъй като в Югозападна България, по особено в Кюстендил, няма такава площадка. А всяка година огромен риск за нашата годишна продукция, която е над 19 дка. крият градушките “, разгласи пред bTV кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

Община Кюстендил стартира и процедура за отбрана на географското разбиране " Кюстендилска череша “ за да подсигуряват качеството на отгледаните в региона плодове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР