Националният рамков договор, който регламентира правилата и цените, по които

...
Националният рамков договор, който регламентира правилата и цените, по които
Коментари Харесай

След намесата на премиера рамков договор между лекарите и НЗОК ще има

Националният рамков контракт, който регламентира разпоредбите и цените, по които здравната каса ще заплаща медицинските услуги през тази година, в последна сметка ще бъде подписан по-късно в сряда. Това разгласи здравният министър Кирил Ананиев след среща при премиера Бойко Борисов с присъединяване на финансовия министър Владислав Горанов и съсловните организации на лекарите и зъболекарите.

Подписването на контракта, крайният период за което изтича през днешния ден, до последно не беше несъмнено, защото Надзорният съвет на НЗОК към момента не е взел решение за сключването му. Това би трябвало да стане през днешния ден следобяд и в 17 часа да се състои подписването. При подписването Ананиев даде обещание да показа решение на казуса с насъбрания дълг от 271 млн. лв. към непознати здравни каси за лекуване на българи в Европейски Съюз.

Проблемът с дълга стана причина за спор сред Ананиев и шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, който преди десетина дни изиска от депутатите актуализация на бюджета на НЗОК, а здравният министър му изиска оставката, обвинявайки го в серия от неистини и нарушаване на процедурите. Скандалът прерасна във властова рецесия в здравната каса, защото стана ясно, че оперативното управление в лицето на Плочев работи при цялостна липса на съгласуваност с Надзорния съвет, в който влизат представители на страната, работодателите, синдикатите и пациентските организации и който взима всички значими решения за финансирането на здравната система. В разгара на абсурда Плочев излезе в болничен, което в допълнение задълбочи властовата рецесия в касата.

Заради изясняването на казуса с задълженията към непознати каси Надзорният съвет остави за последния вероятен миг взимането на решението за подписването на рамковия контракт, в който тази година за първи път от над 10 години насам е планувано нарастване в цените на половината клинични пътеки, по които НЗОК заплаща на лечебните заведения. Това изнерви лекарското съсловие, което заплаши с митинги, в случай че подписването на контракта пропадне.

”На срещата при премиера се разбрахме да работим като сътрудници и да си оказваме помощ през целия интервал на годината в границите на осъществяването на бюджета на касата за 2018 г”, съобщи Ананиев, от което излиза наяве, че на този стадий за актуализация на бюджета на НЗОК не се мисли.

”В 17.00 часа ще се състои гала по сключване на НРД. Там ще разкажем детайлности по НРД, те са такива, каквито договорихме по време на диалозите с двата съюза”, изясни Ананиев след срещата при премиера. Той увери, че няма никакви промени отвън към този момент контрактуваното сред Лекарския съюз и здравната каса.
Ананиев даде обещание при подписването да показа и решение на въпроса със отговорностите на НЗОК към непознатите каси.

Председателят на БЛС доктор Венцислав Грозев, съобщи, че лекарите ще бъдат удовлетворени тогава, когато подпишат НРД. ”Действително това, което се организира като диалог, взаимно с премиера, който беше поръчител на срещата, несъмнено носи своя насърчителен резултат “, сподели Грозев.

Председателят на Зъболекарския съюз доктор Николай Шарков също сподели, че излиза с оптимизъм от срещата.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР