Националният отбор на България по баскетбол за жени попадна в

...
Националният отбор на България по баскетбол за жени попадна в
Коментари Харесай

България попадна в шеста урна преди жребия за евроквалификациите при жените, спад за тима в световната ранглиста

Националният тим на България по баскетбол за дами попадна в шеста от общо осем урни преди жребия за квалификациите за Европейското състезание през 2025 година. В шеста урна дружно с българския състав са още Румъния, Дания и Швейцария.

Жребият ще бъде изтеглен на 19 септември от 15:00 часа българско време в Швейцария.

Българският държавен отбор при дамите сега е без старши треньор, а федерацията разгласи конкурс за нов селекционер като ще се одобряват поръчки до 24 септември.

В евроквалификациите ще вземат участие 36 тим, в това число определените за домакините Чехия, Германия, Гърция и Италия. Четирите домакина ще бъдат разпределени в група I и няма да вземат участие в жребия, до момента в който другите 32 отбора ще бъдат разграничени в осем групи по четири, с цел да излъчат останалите 12 участници във финалите на Евробаскет 2025 за дами.

Първа урна: Испания, Белгия, Франция, Сърбия
Втора урна: Турция, Босна и Херцеговина, Унгария, Англия
Трета урна: Черна гора, Словения, Швеция, Словакия
Четвърта урна: Литва, Украйна, Хърватия, Полша
Пета урна: Литва, Португалия, Израел, Нидерландия
Шеста урна: България , Румъния, Дания, Швейцария
Седма урна: Исландия, Финландия, Люксембург, Естония
Осма урна: Република Северна Македония, Република Ирландия, Австрия, Азербайджан
Отборите от първа урна ще бъдат разпредели със сформира от четвърта, пета и осма урна в групи А, С, Е и G, до момента в който отборите от втора урна ще съберат с тимове от трета, шеста (включително България) и седма урна в оставащите групи В, D, F и H.

Това значи, че България може да се падне в група с тимовете на Турция, Босна и Херцеговина, Унгария и Англия от втора урна, Черна гора, Словения, Швеция и Словакия от трета урна и Исландия, Финландия, Люксембург и Естония от седма урна.

Победителите в осемте групи и четири от най-хубавите втори сформира ще се класират за идващото Европейско състезание по баскетбол за дами.

Мачовете ще се играят в три квалификационни прозорци на 9 и 12 ноември 2023-а, 7 и 10 ноември 2024-а и 6 и 19 февруари 2025 година.

Националките означиха и спад с пет позиции в обновената класация на Международната централа – ФИБА. България към този момент заема 58-о място в света и остава на 27-о в Европа със 125.9 точки в актива си. Пред държавния отбор на България е съставът на Уганда със 127.9 точки, а на идващото 59-о място се намира Йордания със 120.3.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР