Националният отбор е изправен на прага на поредното си ново

...
Националният отбор е изправен на прага на поредното си ново
Коментари Харесай

Ново начало срещу призраците от кошмара в Прага

Националният тим е изправен на прага на следващото си " ново начало " . Не тръгваме отначало от нулата (все отново имаме две точки в актива!) , само че за кой ли път ще гледаме рестарт на отбора в бяло, зелено и алено. Напускането на Петър Хубчев припомня много на идването му отпред на тима - и двете събития се случиха таман след изиграването на първите мачове в квалификациите. Сега е ред на Красимир Балъков да се опита да твори чудеса . А мястото, на което му се постанова да направи дебют, не носи по никакъв начин приятни мемоари.
 Снимка 427682
Източник:

Прага е обвързвана с един от най-черните кошмари в историята на българския футбол . На 6 октомври 2001 година " трикольорите " гостуваха на Чехия в финален мач от международните квалификации, в който само победа беше от изгода на нашите. Развоят на срещата е прочут на мнозина - пагубна загуба с 0:6 и завършек на очакванията за присъединяване на Мондиал.

Част от стартовия състав в онази срамна пражка вечер беше и Балъков. На един от най-големите футболисти от " златното потомство " на 90-те, а и един от най-значимите въобще в историята, се наложи да преживее този тежък миг в края на кариерата си. По-късно Бала потвърди ролята си на водач в последните сполучливи квалификации въобще все още - тези за Евро 2004. В тях към този момент се виждаше набиращият мощ гений на Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, само че е мъчно да си представим позитивния излаз в оня интервал без ролята на великата десетка.

Сега Балъков се завръща в Прага, а упованията към него, основателни или пресилени, са да вдъхне спомагателни сили на своите избраници. Тенекията няма по какъв начин да се трансформира в злато - колкото и да ми се желае да кажа нещо друго, капацитетът на селекцията е лимитиран. Но това никога не го прави жертван. Видяхме към този момент при Хубчев, че когато има оптимална готовност и пределна централизация (тези толкоз обичани клишета), то футболистите ни в действителност могат да се борят като лъвове - без кавички. И да повдигат с някой и различен сантиметър тавана на опциите си. Противникът е по-силен като кадрови запас, само че разликата в действителност може да бъде обезщетена със себераздаване и с отбягване на грешките, доколкото е допустимо.
 Снимка 427684
Източник:

Новият селекционер към този момент разгласи, че цел най-малко за България е да не загуби. Лесно можем да си представим кой ще владее топката повече и кой ще бъде ситуиран най-вече наоколо до личната врата. При такава обстановка с повече дисциплинираност задачата може да бъде изпълнена, макар че в случай че концепцията е обвързвана единствено с " паркиране на рейса ", единствено един пропуск може да я направи на пух и прахуляк.

Ако въпреки всичко националите не изгубят в Чехия, ще останат в играта за място на Евро 2020 най-малко до идващия мач, а в случай че бият Косово - до есента. Със сигурност това е старт, който би бил по усета на Бала. По-малко от 4 точки ще обрекат работата му до края на годината на много минорна атмосфера, в която ще бъде мъчно да извади максимума от така и така не чак толкоз огромния капацитет на отбора. А стане ли по този начин, футболът ни записва най-сериозното си проваляне, като отстъпва пред безразличието. Просто националният тим престава да вълнува публиката.
 Снимка 427688
Източник:

Чуха се отзиви за селекцията на Балъков - за какво е извикан този, за какво различен го няма. Не е толкоз значително. Нямаме футболист от калибъра на Стоичков или Бербатов, съвсем всяко неявяване може да бъде обезщетено. По-важното е наставникът да накара първо играчите да победят апатията и неувереността в себе си, а по-късно да завоюват с това и публиката.

Дано Балъков да успее. Ако преразказвам думите на един от героите, свързани с " Американското лято " - Йордан Лечков, към този момент много от съотборниците му от 90-те с роля за тези славни времена бяха " изхарчени ". След Христо Стоичков, Любослав Пенев, Петър Хубчев идва ред и на Краси Балъков. Последната му работа в Етър дава очаквания. Но в този момент той несъмнено се изправя пред най-голямата предизвикателство в своята кариера. Той и футболистите му би трябвало да се изправят против прогнозите и против призраците от кошмара в Прага преди близо 18 години.
 Красимир Балъков: Може да се каже, че чешкият тим е любимец
Балъков: Може да се каже, че чешкият тим е любимец

" Работихме крепко през тази седмица "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР