Националният осигурителен институт спечели поредна битка срещу осигурителни измамници. Още

...
Националният осигурителен институт спечели поредна битка срещу осигурителни измамници. Още
Коментари Харесай

Тарикати. Осъдиха пенсионери за фалшив стаж

Националният застрахователен институт завоюва поредна борба против осигурителни измамници. Още през 2018 година бяха заведени правосъдни каузи  за подправени документи за стаж против жители на Неделино, за които се оказа, че получават непозволено пенсии за застрахователен стаж и възраст посредством показване на неистинен документи за стаж и приход, оповестява Марица.

В реалност обаче те освен в никакъв случай не са работили в посочените предприятия, само че и не са живели в обитаемото място, където са се намирали работните места.

В един от последните случаи мъж от Неделино е приет за отговорен в това, че умишлено се е употребил от неистинен публични документи, доказващи стаж от две разнообразни премахнати предприятия – едното в София, а другото в малко село в Софийска област. От претекстовете в решението на Окръжен съд – Смолян излиза наяве, че през посочените в документите интервали мъжът е живял и работил в Неделино.

До същата лъжлива скица прибягват брачен партньор и брачна половинка. Жената декларира, че има категориен стаж след дългогодишна работа в железопътен цех, държавно дружество за ремонт и строителство и в цех за стъкларски произведения - всичките в София.

Мъжът е „ по-скромен ” в претенциите си. Според документите той е правил тежък физически труд, и показва „ документи ” само от софийски цех, произвеждащ елементи за железопътната инфраструктура

Обжалването на решението на шефа на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – Смолян за прекъсване на пенсиите на двамата закононарушители  минава през Окръжния съд и Районния съд в Смолян и стига до Върховния административен съд (ВАС). Със свои решения от края на 2020 година и началото на 2021 година той удостоверява отхвърлянето на жалбите на лицата и оставя в действие издадените разпоредби за преустановяване изплащането на пенсиите. 

Налице е друга забавна индикация, че няма по какъв начин да е полаган труд в интерес на записаните в трудовата брошура софийски осигурители - Върховен административен съд показва настоящата към оня миг Наредба за краткотрайно ограничение приемането на нови поданици в градовете.

Тя отхвърля опцията в посочените в неистинските документи интервали гражданин на Неделино да обитава и да работи на територията на столицата. Освен това дамата е имала застрахователен стаж като тютюнопроизводител в Неделино по същото време, когато съгласно изфабрикуваните документи работи в столицата.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР