Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) изготвя оценка за

...
Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) изготвя оценка за
Коментари Харесай

Може ли Пловдивският панаир да стане недвижимо културно наследство

Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) изготвя оценка за приблизително 100 обекта и дали те могат да бъдат оповестени за монументи на културата, съобщи кореспондент на БГНЕС, базирайки се на информация на Министерството на културата (MK).


След установяване качествата на обектите, НИНКН изготвя предложение до министъра на културата, което включва предварителна категоризация, подредба и краткотрайни режими за запазване на тези обекти. Предложението се прегледа от Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ) към МК и след приключване на избраните административни периоди министърът на културата издава заповед за обявление, даване или актуализиране на статут на недвижима културна полезност.

Като резултат от Териториалната стратегия на НИНКН през 2022 година са обходени, документирани в екстериор, отчасти и в интериор и е отразено настоящото положение на над 1500 обекта от територията на пет обитаеми места, за които поетапно ще бъдат направени оценки по реда на Закона за културно завещание.

В програмата за месец май 2023 година за разглеждане от вътрешен съвет на НИНКН са готови оферти за 16 единични и три групови архитектурно-строителни недвижими културни полезности, като след разискване те ще бъдат изпратени до министъра на културата за последващо действане.

Отделно от тях в МК е осъществена процедура за 20 обекта, за които в най-кратки периоди ще бъдат издадени заповеди за обявление, даване или актуализиране на статута.

Служебният министър на културата маестро Найден Тодоров показва, че процедурата за обявление, даване и актуализиране на статут на недвижима културна полезност се прави по реда на Закона за културно завещание и съответните подзаконови актове. „ През месеците октомври – декември 2022 година Пловдивският панаир (Панаира) е включен в териториалната стратегия, извършена от НИНКН за гр. Пловдив. Първата част от програмата – обходи на място, документиране, картографиране, търсене на архиви е приключена “, отбелязва той.

Министър Тодоров прибавя, че след обработка на събраните данни следва специалистите от НИНКН да показват отчет от осъществяването на програмата в Пловдив и информация за стадия на процедурата по обявление на обекта като недвижима културна полезност, според наредбите на Закона за културно завещание. „ Към днешна дата се работи по класифициране на архивните данни за интервала до 1949 година, а територията, в която попада, е в развой на проучване, като част от архитектурното завещание от втората половина на ХХ век “, прецизира той.

Служебният министър на културата отбелязва, че смисъла и значимостта на Панаира за историята на страната ни са безспорни, защото той е едно от най-старите и знакови изложби освен в България, само че и в цяла Европа. „ В развой на правене е експертна оценка на територията по повод смислови, пространствени и естетически връзки сред обектите и прилежащата им среда “, прибавя той и добавя, че след класифициране и разбор на наличната информация и документи, НИНКН ще показа предложение за разглеждане от СЕСОНКЦ по реда на настоящата нормативна уредба.

Министър Тодоров отбелязва, че периодите за това са свързани с осъществяването на законовите процедури и в огромна степен зависят от съдействието сред локалните институции и притежателите. „ НИНКН поставя старания в този, както и във всички останали случаи да приготвя документите за обектите бързо и точно “, споделя още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР