Националният институт по метеорология и хидрология издава за днес, 15

...
Националният институт по метеорология и хидрология издава за днес, 15
Коментари Харесай

Времето: Значителни валежи, оранжев код за 14 области

Националният институт по метеорология и хидрология издава за през днешния ден, 15 декември, предизвестие от втора степен - оранжев код, за 14 области в страната. Той ще важи за областите Благоевград, Перник, Кюстендил, София-област, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново и Бургас.

В останалите 14 области е оповестено предизвестие от първа степен - жълт код.

Днес ще има обилни количества превалявания.

Още преди обяд в планинските региони и на обособени места в Североизточна България дъждът ще минава в сняг, а до края на деня влажен сняг ще завали и на доста места в останалата част от страната. Привечер ще стартира да се образува снежна завивка.

По планинските проходи и в Североизточна България ще има условия за виелици и навявания. Ще нахлува леден въздух и температурите ще се намаляват. Сутринта ще са сред 5° и 8°, а към 14 часа в по-голямата част от страната ще са сред 1° и 4°. В София - към 2°.

Атмосферното налягане ще се покачва и ще е доста по-високо от междинното за месеца.

Над Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър от север-североизток. С него ще нахлува леден въздух и към 14 часа температурите ще са 4°-5°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще е облачно с превалявания от сняг. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър от север-северозапад, който до края на деня ще се ориентира от североизток. Ще има условия за навявания и виелици. Ще нахлува леден въздух и денем температурите внезапно ще се намалят. Максимална температура на височина 1200 метра към 2°, на 2000 метра - към минус 1°.

През нощта против събота дъждът на всички места ще премине в сняг, само че в Северна България до сутринта преваляванията ще спрат. В южната половина от страната преваляванията ще продължат и в събота денем, като въпреки всичко след обяд ще отслабват и последователно ще стопират. По планинските проходи и в източните региони ще останат изискванията за виелици и навявания. Застудяването ще продължи и в цялата страна температурите ще остават съвсем без дневен ход, близки до нулата.

До сутринта в неделя преваляванията на всички места ще спрат. Облачността ще се раздира и ще понижава. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са сред минус 5° и 0°, а оптималните - сред 1° и 6°.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР