Националният дворец на културата по традиция посреща филмите и гостите

...
Националният дворец на културата по традиция посреща филмите и гостите
Коментари Харесай

Гледаме дигиталния Хан Аспарух на Киномания

Националният замък на културата по традиция посреща филмите и гостите на Международния София филм фест. Партньорството сред Киномания и СФФ е от години и постоянно е било образец за колегиалност и приемливост в името на една значима цел – достигането на огромното кино до българския фен.

В интервала на пандемия НДК, надлежно Киномания, и София Филм Фест ще показват общо четири кино лентата. Те трябваше да са премиерно в програмата на Киномания през ноември 2020, след което да бъдат включени в 25-ия София Филм Фест. Поради изместването на Киномания след завършването на мартенското издание на СФФ, филмите още веднъж ще бъдат премиерно показани на Киномания през април, само че ще запазят присъединяване си и в програмата на София Филм Фест с прожекциите от Киномания и ще бъдат взаимни за двата фестивала.

„ Страх “ ще открие Киномания на 8 април 2021. Филмът на Ивайло Христов дружно с „ Късата съчка “ (16 април) на Димитър Петков и „ Сцени от живота на една актриса “ (13 април) на Иван Владимиров са включени в програмата „ Ново българско кино “ на София Филм Фест.

Четвъртият общ за двата фестивала филми е „ Ханът и империята “  – новата версия на един от най-популярните филми в историята на българското кино – „ Хан Аспарух “. Филмът на Людмил Стайков взе участие в специфичната юбилейна стратегия на СФФ – „ 25 “, в която ще бъдат показани емблематични филми на 25 носители на Наградата на София.

Любов оттатък страха - по този начин може да се опише в резюме най-новият филм на Ивайло Христов „ Страх “, почетен с Голямата в Талин и с четири наградата, в това число огромната премия, на фестивала „ Златна роза “ във Варна. Това е история за приемливост и човещина, за отчуждение, само че и за потребност от непосредственост, за предразсъдъците, подбудени от страха от особеното. История, която по едно и също време натъжава и разсмива.

Продуцент на „ Страх “ е Асен Владимиров, оператор е Емил Христов. В функциите са Светлана Янчева, Майкъл Флеминг, Иван Савов („ Урок “ и „ Бащата “ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов), Красимир Доков, Кристина Янева, Мирослава Гоговска и други Самият режисьор дефинира кино лентата си като сурова любовна история и даже като „ неуместна комедия “ и изяснява, че го е нарекъл „ Страх “, тъй като това е възприятието, което изпитваме към хора, които не познаваме.

С „ Късата съчка “ режисьорът Димитър Петков се завръща в игралното кино след близо 20-годишно неявяване. Порочни връзки, учредени на боязън и изнудване, мръсни секрети, които свързват виновни хора - всичко това, познато на хората като „ взаимозависимост “, стои в основата на кино лентата по сюжет на Димитър Златинов.

„ Както клетката съдържа модела на цялото тяло, по този начин и „ Късата съчка “ съдържа ДНК-то на нашето социалистическо минало и противоречиво настояще. На всеки режим, който не може да просъществува без принуждение и гнет. Навсякъде, където Страхът побеждава Разума и достолепието “, споделя Димитър Петков.

Филмът е продукция на АРС ООД, с присъединяване на Китодар Тодоров, Руслан Мъйнов, Тино, Елизабет Марангозова, Боряна Манойлова, Захари Танев, Вяра Коларова.

„ Сцени от живота на една актриса “ („ Златна роза ” 2020 за най-хубав режисьор, най-хубав сценарист и Специалната премия на журито) на Иван Владимиров е историята за млада актриса, която се врязва с колата си в бетонната стена на паркинг и се самоубива. Нейният другар, новак режисьор, събира снимани елементи от живота ѝ в опит да разбере какво е предизвикало това шокиращо деяние. Освен режисьор Иван Владимиров е и сценарист на кино лентата. Оператор е Георги Челебиев, а в основните функции са изключителната Радина Кърджилова и Йордан Ръсин. Владимир Пенев, Ивайло Христов, Валентин Ганев, Мариус Куркински, Светлана Янчева, Мариана Крумова и други.

Една от суперпродукциите на българското кино „ Хан Аспарух “ на именития режисьор Людмил Стайков, показана премиерно преди близо 40 години, се завръща още веднъж на огромен екран. В „ Ханът на империята “ истинският филм е премонтиран в напълно нов роман, съгласуван със актуалните трендове, с динамична монтажна конструкция, нова музика и съраунд тон от най-високо равнище, като са непокътнати гласовете на актьорите от познатата трилогия.

„ Иска ми се да имам вяра, че филмът „ Ханът и империята “ ще впечатли и развълнува феновете от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необикновени за българското кино всеобщи подиуми и епични борби, с трагизма, саможертвата и лишенията на основния воин по пътя към заветната му цел и не на последно място – с очевидните асоциации и заключения, които поражда далечната ера за нашето съвремие, “ - показва вълнението си от новия живот на „ Хан Аспарух “ режисьорът Людмил Стайков.

Продуцент на „ Ханът на империята “ е „ Доли Медия Студио “, а драматургичен съветник е ректорът на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ проф. доктор Станислав Семерджиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР