Националният дарителски фонд 13 века България представи романа Добри в

...
Националният дарителски фонд 13 века България представи романа Добри в
Коментари Харесай

За първи път на български език излезе романът "Добри" на Моника Шанън



Националният дарителски фонд " 13 века България " показа романа " Добри " в Литературен клуб " Перото " . З. Книгата е преиздавана неведнъж в Съединени американски щати, а през 1935 година е отличена със златен орден " Джон Нюбъри " - най-престижната американска премия за детско-юношеска литература. В журито взе участие и тогавашната Първа дама Елинор Рузвелт. 

Романът е публикуван за първи път в Съединени американски щати преди 87 години. 

" Години наред романът остава чужд. Информация за него съществува, само че по-скоро в професионалните среди и тя е обвързвана с създателя на илюстрациите Атанас Качамаков, който приключва статуя в България  и след завършването си отпътува през 1924 година със брачната половинка си за Съединените американски щати, където живее в началото в Ню Йорк, а по-късно в Лос Анджелис. Там се среща с писателката Моника Шанън, една извънредно надарена дама, която, заслушвайки се в разказите на Атанас Качамаков за България, за детството му, за неговата фантазия да стане художник, взема решение да напише разказ за деца. Така се появява през 1934 година романът " Добри " . Това разказа за БНР Слава Иванова, изпълнителен шеф на " 13 века България ".

Тя заяви, че през 1982 година в България идва първото огромно подаяние от Атанас Качамаков .

" Това са негови произведения. Атанас Качамаков взема решение след гибелта на брачната половинка си да разпредели имуществото си в Съединени американски щати сред два университета, само че не не помни и България . Той прави две огромни дарения - едното през 1982 година, другото идва на идната година, когато за първи път в България се завръща и самият Качамаков. Той е посрещнат с почести и даже в Националната изложба е проведена негова независима галерия с творбите, които подарява на българската страна. Това е и първата среща на българската аудитория с неговото изкуство. В сбирката на Националния дарителски фонд " 13 века България " остава една дребна част от дарението му - това са 30 рисунки на тематика " Хлябът наш насъщ ". Те значително покриват и основите сюжети на рисунките, на неговите илюстрации в книгата " Добри “ и фондът неведнъж е правил изложения с тези рисунки. През предходната година още веднъж отворихме тази серия рисунки и ги показахме пред българската аудитория в изложба " Средец " на Министерството на културата ". 

Интервюто със Слава Иванова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР