Националните приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР)

...
Националните приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР)
Коментари Харесай

Домусчиев: Приоритетите на АОБР са пълноправното членство в Шенген през 2024 г., в еврозоната през 2025 г. и в ОИСР през 2026 г.

Националните цели на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за тази година са: пълноправното участие на България в Шенген през 2024 година, в еврозоната - през 2025 година, а в Организацията за икономическо сътрудничество и раз - през 2026 година. Това разгласи на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция  Кирил Домусчиев - ръководител на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и ротационен ръководител на АОБР за 2024 година.

Той уточни, че във връзка с Шенген постигнатото досега е сполучлива първа крачка, която бизнесът приветства. Успехът с приемането на България по въздух и вода би трябвало час по-скоро да бъде последван от приемането и отварянето на сухопътните ни граници, тъй като България губи милиарди, губи ги българският бизнес и страна, губим ги всички ние, съобщи Домусчиев.

Той уточни, че работодателите ще упорстват за съответните ограничения и стъпки, с цел да може страната ни допустимо най-скоро да стане пълновръстен член на Шенген.

за еврозоната Домусчиев посочи обстоятелството, че към този момент имаме постоянно държавно управление и по думите му това дава вяра, че тази стратегическа цел за бизнеса има късмет и би трябвало да бъде реализирана през 2025 година

Според Домусчиев това обаче зависи от провежданите политики – фискална, еластичен и по-развит пазар на труда, промяна на стопанската система към производства с по-висока добавена стойност, цифровизация, по-високи просветителни стандарти и други. Според него има детайли, които могат да ускорят тези процеси – покачването на кредитния рейтинг, положителни послания към външния свят, евентуална опция за привличане на вложители и по-голяма сигурност.

Домусчиев сподели, че работодателските организации ще не престават да упорстват пред държавното управление и държавните институции да се работи интензивно, с цел да се осъществя участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2026 година Според него приемането на България в Организацията ще даде опция на страната да реализира значими промени, които да допринесат за модернизирането й и основаване на доста по-добър бизнес климат, за повишение на доверието на вложителите, интензивен стопански напредък и основаването на нови работни места.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР