Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага през тази година с

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага през тази година с
Коментари Харесай

НЗОК с бюджет от 6 млрд. лева. Увеличението отива извън болниците

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага през тази година с бюджет от малко над 6 милиарда лева или с към 600 млн. лв. повече по отношение на миналогодишния бюджет, който претърпя и актуализация. Това планува признатия от Надзорния съвет на НЗОК план през тази седмица, който следва да бъде прегледан от Националния съвет за тристранно съдействие и гласуван от държавното управление преди да влезе за разискване в Народното събрание.

Повече пари отвън лечебните заведения

Парите се разпределят в почти същите пропорции като предишни години, т.е. не се чакат основни промени във финансирането на системата. Все отново, приоритет е даден на извънболничната помощ, която получава по-чувствително нарастване на парите, както бе заявено в съдружното съглашение на новото държавно управление.

Личните лекари от първична извънболнична здравна помощ ще получат 363.7 млн. лева, което е с 95 млн. лева повече по отношение на обновения вид на миналогодишния бюджет.

Специалистите от извънболничната помощ пък ще разполагат през тази година с 380.2 млн. лева или с 97 млн. лева повече по отношение на обновения вид на миналогодишния бюджет.

Това е най-същественото нарастване, което първичната и профилираната извънболнична помощ получават, защото в последните години бюджетът им растеше с по към 20 млн. лева годишно.

По-осезаемо нарастване има в парите за медико-диагностични проучвания – 207.2 млн. лева или с 90 млн. лева повече по отношение на предходната. С тях НЗОК ще покрие 22 млн. проучвания, в това число за Covid-19.

За дентална помощ са планувани 239 млн. лева или с към 24 млн. лева повече по отношение на предходната година.

Болниците и медикаментите без нарастване

Парите за лечебните заведения остават съвсем без смяна по отношение на предходната година – 2.6 милиарда лева, при разчетени още веднъж към 2.2 млн. хоспитализации. Отново се плануват прехвърляния от централния бюджет в размер на 118.5 млн. лева, за заплащането на бонуси към заплатите на медицинския личен състав за интервал от шест месеца: по 600 лева месечно за лекари и магистър-фармацевти в болнични аптеки; по 360 лева месечно на медицински сестри, лаборанти и други експерти по здравни грижи и по 120 лева месечно за санитари.

Без основна смяна е и бюджетът за медикаменти - към 1.5 милиарда лева, като се планува прецизиране на групите лекарства, на база на които фармакомпаниите в послествие връщат отстъпки на НЗОК.

Предвиденият запас е в размер на 174 млн. лева, като с него обичайно през годината се покриват спомагателни разноски за болничната и извънболничната помощ и за медикаменти. Обичайно запасът се преразпределя съразмерно по другите пера.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР