Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) започват

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) започват
Коментари Харесай

Започват преговори между Лекарския съюз и НЗОК за по-добро заплащане на някои медицински дейности

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) стартират договаряния за анекс към Националния рамков контракт 2020-2022. Това стана ясно по време на среща във вторник сред министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, шефа на НЗОК проф. Петко Салчев и ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров. Те реализираха единодушие за намиране на решения на главните проблеми на здравното обезпечаване.

В анекса към НРД ще залегнат няколко целта: дейно използване на правилото “парите следват пациента “ при абсолютно ценене на правото му да избира лечебно заведение; понижаване на диспропорциите в заплащането на труда на медиците посредством смяна на цените на медицинските действия ; увеличение на броя, типа и заплащането на амбулаторните действия.

НЗОК и БЛС ще договарят за смяна в методиката на финансиране за работа при неподходящи условия; въвеждане на електронен документ на историята на болестта, електронни протоколи за разпределяне на медикаменти, унищожаване на хартиената рецептурна брошура и други, свързани с дигитализацията на здравната система; смяна в реда и изискванията за даването на неотложна здравна помощ за унищожаване на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари .

Министерство на здравеопазването се ангажира да извърши нужните промени в нормативните актове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР