Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е цензурирала незаконно стенограмата от последното

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е цензурирала незаконно стенограмата от последното
Коментари Харесай

НЗОК незаконно цензурира информация за решенията си

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е цензурирала нелегално стенограмата от последното съвещание на Надзорния си съвет, като е орязала полемиките, съпътстващи взимането на поредност значими решения, откри инспекция на Mediapool. Законът за здравното обезпечаване задължава НЗОК да разгласява цялостни стенограми от съвещанията си, с цел да има гласност по какъв начин се взимат решенията за ръководството на над 4 милиарда лв. от здравните вноски на хората.

Съгласно член 16 алинея 5 от Закона за здравното обезпечаване за съвещанията на Надзорния съвет се сформират цялостни стенографски протоколи. Решенията на Надзорния съвет би трябвало да се разгласяват на интернет страницата на НЗОК най-късно на идващия ден след съвещанието, а стенограмите до 7 дни от датата на съвещанието. Сроковете за издание на стенограмите обаче редовно не се съблюдават и се разгласяват 2 седмици, а от време на време и месец след съвещанието. Стенограмата от последното съвещание на Надзорния съвет на НЗОК на 24 септември беше оповестена едвам на 11 октомври, петък. При това цензурирана.

Като начален час на съвещанието в нея се показва 16.05 часа, а като час на привършване – 18 часа, т.е. съвещанието е траяло съвсем 2 часа. Обемът и типът на стенограмата обаче не подхождат на 2 часа работа и полемики.

От оповестената стенограма излиза, че точките просто са изчетени от ръководителя на Надзорния съвет Жени Начева и единомислещо признати без никакви разисквания и оферти, без никой от членовете на надзорния съвет да вземе отношение по който и да е въпрос. Единствено по втората точка е дадена думата на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев да изясни кои са новите медицински произведения, за които НЗОК ще заплаща.

Точките в дневния ред са 20, а стенограмата е с размер 17 страници, в които е отразено единствено защо се отнасят и какво е решено. Изчитането на по този начин оповестения текст лишава не повече от 20 минути, колкото би трябвало да продължи съвещанието, в случай че фактически единствено това е било казано на него.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР