Националната контролна комисия на Движение Да, България наложи наказание предупреждение

...
Националната контролна комисия на Движение Да, България наложи наказание предупреждение
Коментари Харесай

Заради скандала в Пирогов: Да, България наказа Мустафа Емин с предупреждение за изключване

Националната контролна комисия на " Движение Да, България " наложи наказване " предизвестие за изключване " на Мустафа Емин за случая на 28 август в УМБАЛСМ " Пирогов ", оповестиха от партията.

Решението е взето от членовете на комисията след обширно и задълбочено изследване на обстоятелствата към събитията в " Пирогов ", проучване на отчетите на медицинските лица, ревизиране на видеозаписите от болничното заведение и чуване на Мустафа Емин, който даде обстойни пояснения за дейностите си във вечерта на 28 август.

Според член 2, т. 2 от Устава на " Движение Да България " измежду главните цели на партията е " [у]крепване на независимостта и професионализма на институциите, за определяне на правда и правила, вместо политически произвол “. Според член II от Етичните правила членовете на партията са длъжни да реализират своята активност " в сходство с най-високите етични стандарти " (т. 3) и " са задължени да се въздържат от всевъзможни дейности, които биха могли да уронят престижа на Движението " (т. 5).

При разглеждането на случая НКК намира, че има нарушаване, произлизащо от неоправданото споменаване от страна на господин Мустафа Емин за съществуването на персонални връзки с други институции за възстановяване на процесите в " Пирогов " към медицински лица, които нямат отношение на надзор и ръководство на тези процеси.

Според НКК последващото държание на господин Мустафа Емин демонстрира липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на персонални връзки и на негативните последствия от това освен за него персонално, само че и за организациите, които съставлява и с които е обвързван. Неговият фокус остава върху изказванията в общественото пространство, че е изискал неговото дете да бъде признато с приоритет (факт, който не се удостоверява изрично от събраните доказателства), а не върху позоваването на персонални връзки. НКК намира това за утежняващо отговорността събитие.

Членовете на НКК са единомислещи (7/7), че:

направените от господин Мустафа Емин пред чиновници на болничното заведение референции към връзките му с изпълнителната власт съставляват нарушаване на заложената в Устава цел на партия " Да, България " за институционално подсилване вместо политически произвол;

държанието на господин Мустафа Емин в болничното заведение и приносът му към поддържане на случката във фокуса на публичното внимание са съдействали за уронване на престижа на организацията в комбиниране с голямото медийно внимание и разразилите се разногласия в обществените мрежи, почиващи на частична информация или догатки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР