Националната гордост ‚Мама и Аз‘ е отворена за сътрудничество за

...
Националната гордост ‚Мама и Аз‘ е отворена за сътрудничество за
Коментари Харесай

Националната гордост ‚Мама и Аз‘ е отворена за сътрудничество за намаляване на рекордната детска смъртност

Националната горделивост ‚Мама и Аз‘ е отворена за съдействие за понижаване на рекордната детска смъртност и против тежката демографска рецесия


 
-->
Едва 100 дни след откриването, експертите на,Мама и Аз‘ са помогнали на стотици деца, бебета и млади майки от цялата страна – по какъв начин толкоз бързо успяхте да запълните потенциала на новопостроената клиника?

Денонощната работа на всички експерти в грижите за дребните пациенти и техните майки, не ни остави време да вършим специфични разбори, само че високата експертиза, отличните условия, модерната инсталация, безапелационният банкет на всички тежки случаи и всички нуждаещи се пациенти, без значение от финансови, етнически или просветителни индикатори на фамилията, не остават незабелязани. За клиничните ни триумфи към този момент получаваме самопризнание и от Европа, с наслада посрещнахме и първите тризнаци!

Какво следва?

Обсъдихме с управлението и основния вложител доста разнообразни проекти. За нас детското опазване на здравето е безспорен народен приоритет и имаме ясна визия за бъдещето. Развитието на фрагментите и надграждането на квалификацията в редица редки педиатрични специалности е без конкуренция и има преимущество пред по-нататъшното разширение на клиниката. Затова националната горделивост ‚Мама и Аз‘ в Плевен е отворена за съдействие с всички детски отделения и родилни домове в цялата страна, с цел да понижим дружно рекордната детска смъртност и да се надигнем против тежката демографска рецесия. Като част от високотехнологичния болничен комплекс  ‚Сърце и Мозък‘ ние сме доста мощно подкрепени с клинична експертиза и повсеместен потенциал в редица специалности като ортопедия, кардиология, неврология, хирургия, генетика и други.

 

На редица места детските и дори родилните отделения са пред затваряне или са на ръба на оцеляването. Примерите са доста и за жалост дори в регионални центрове като Враца, Велико Търново и Ловеч – всички в държавни лечебни заведения.

За всички екипи в,Мама и Аз‘ децата и родилките са пациенти, които постоянно стоят преди всичко, без значение от къде са реферирани. Не вършим разлика дали са държавни, общински или частни здравни заведения. Еднакво открити сме за съдействие с академични лечебни заведения или такива с първо равнище на подготвеност. При нас постъпват пациенти и майки от съвсем цялата страна, в това число от упоменатите регионални центрове. Стремим се да наваксаме голямото национално закъснение в развиването на детското и майчино опазване на здравето, задълбочило се през последните пет десетилетия. Нямаме време и сила да участваме в безплодни интриги и опълчване с користни цели. Даже историческата равносметка е без значение – животът се избавя в този момент, в този миг, а възпитанието и образованието на един човек лишават дълго време. Далновидните решения, огромни и дребни, сплотяват големия ни колектив – за фантазиите и вероятностите за издигане на лекарската ни подготовка и на първо място, за дълготрайното развиване на страната и нашето общество.



Концентрацията на висока експертиза не може да замести добре проведените на районно равнище специалности като детски заболявания и родилна помощ, не е ли по този начин?

Да, несъмнено, по този начин е. Затова сме огромни последователи и поддържаме бързото създаване на новата национална детска болница в София и профилираните детски лечебни заведения в Бургас и Варна, за които научихме от медиите. С националния водач в болничната помощ ‚Сърце и Мозък‘ имаме ясно общо схващане и в проектите за нови лечебни заведения са включени също дребни родилни и педиатрични отделения, които ще бъдат методично ръководени и кадрово развивани от клиника ‚Мама и Аз “ Плевен дружно с редица светила от Съединените щати и Европа. Концентрацията на експертиза е единственият сполучлив модел за развиване в международната болнична помощ, която е мощно подвластна на напредъка във високите медицински технологии. Истинският триумф на национално равнище идва единствено когато тази съсредоточена висока експертиза е налична за цялото население, обезпечен е приемлив (или над минималния стандарт) достъп до диагностика и лекарски грижи в дребните и отдалечени обитаеми места. Затова ето един частен образец с ясното схващане, че нито страната сама, нито един бизнесмен самичък могат да решат проблемите в опазването на здравето на която и да било страна в света. След 2007 година Българският Кардиологичен Институт, част от който са,Мама и Аз‘ и,Сърце и Мозък‘, построи и ръководи съвременно седем лечебни заведения отвън София и заради тяхната тясна специализация, сътрудниците кардиолози, инвазивни кардиолози и кардиохирурзи намалиха смъртността от сърдечносъдови болести и съответно инфаркт на миокарда в изискванията на висока обща смъртност в народен мащаб.

Споменахте за фантазиите?

Много групови и самостоятелни фантазии споделяме. Много групова и самостоятелна сила има зад тях. Ще споделя единствено една доста специфична: през идващите 10 години европейската статистика обективно да регистрира фрапантно понижаване на детската смъртност и издигане на България най-малко до средноевропейско равнище в детското и майчино опазване на здравето.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР