Националната електрическа компания (НЕК) отчита отрицателен финансов резултат за първото

...
Националната електрическа компания (НЕК) отчита отрицателен финансов резултат за първото
Коментари Харесай

Оперативната печалба на НЕК за първото тримесечие на 2019 г. намалява със 122,6 %


Националната електрическа компания (НЕК) регистрира негативен финансов резултат за първото тримесечие на 2019 година в размер на 72 766 хиляди лева (72 млн. 766 хиляди лева.). Спрямо същия интервал на миналата година финансовият резултат е влошен със 145 584 хиляди лева (145 млн. 584 хиляди лева.). Общите доходи на компанията понижават с 29,7 % до 648 790 хиляди лева, по отношение на 923 293 хиляди лева Съществен е спадът на оперативната облага EBIDA – минус 122,6 %. Това се споделя в разбора на компанията, съпътстващ финансовия доклад за първото тримесечие на актуалната 2019 година В същото време обаче, в случай че се вземат поради средствата, които компанията има да взима от излъчвания от Фонд сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) и невъзстановени разноски за разполагаемост и закупена сила, то НЕК ще излезе на облага, излиза наяве от разбора.

„ Общественият снабдител не е предявил към Фонда (ФСЕС) разноски за излъчвания в размер на 123 057 хиляди лева, като това ще бъде направено, когато в НЕК постъпят публично фактурите. Към момента тези разноски са провизирани и въздействат на финансовия резултат. НЕК има невъзстановени и 27 773 хиляди лева, които са за закупена сила и разполагаемост от Топлоелектрическа централа Контур Глобал Марица Изток 3 за първото тримесечие на 2019 година Това е разследване от достигнатия предел на разноски за централата избран в решението на КЕВР за този регулаторен интервал. Във възобновените средства за първо тримесечие на актуалната година са включени и към 32 млн. лева доходи от излъчвания, които се отнасят за миналата 2018 година С възобновяване на тези разноски от ФСЕС и унищожаване на приходите за 2018 година, финансовия резултат на НЕК би бил към 39 млн. лева позитивен финансов резултат “, се споделя в доклада.

Този негативен финансов резултат съгласно разбора на специалистите е в следствие освен на невъзстановените разноски от ФСЕС, само че и поради спада на производството от ВЕЦ-овете на компанията.

В разбора се обръща внимание на слабото произвеждане на електрическа енергия от водноелектрическите централи (ВЕЦ и ПАВЕЦ), поради сушава (659 956 МВтч) година. В съпоставяне със същия интервал на 2018 година това количество е понижено с 28 %, вследствие на спада на водата в язовирите.

С 14,4 % понижава закупената електрическа енергия от НЕК за първото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на миналата – 4 352 286 МВтч (5 087 188 МВтч през първите 3 м на 2018 г.). Това се дължи на понижаване на закупената електрическа енергия от АЕЦ „ Козлодуй “ (минус 32,2 %). Както е известно КЕВР дефинира квотите, които централите производители би трябвало да дават на контролирания пазар и това се залага в ценовия модел.

Трябва да напомним, че в този момент с измененията в закона за енергетиката, които се чака да бъдат признати най-скоро време след празниците се планува определянето на квоти за НЕК да е не на годишна, а на месечна база.

В разбора на електрическата компания се оповестява също по този начин, че за първите три месеца на тази година се регистрира и малко понижение на покупките на електрическа енергия и от Топлоелектрическа централа Марица Изток 2.

Общо, количествата доставена електрическа енергия от електроцентралите единствено за квоти е с 449 552 МВтч по малко ( 25,2 % спад) по отношение на интервала януари-март 2018 година, оповестяват създателите на разбора.

От НЕК регистрират и спад на общото количество закупена от сдружението електрическа енергия по дълготрайни контракти и преференциални цени за първото тримесечие на 2019 година - 2 891 001 МВтч, което е понижение с с 355 МВтч или спад от 10,9 %. Както излиза наяве от данните това се дължи главно на нулевото изкупуване от фабричен, топлофикационни и ВЕИ централи по отношение на същия интервал година по-рано, вследствие на промененото законодателство. Затова пък нараства натоварването на централите Топлоелектрическа централа ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово и Топлоелектрическа централа Контур Глобал Марица Изток 3.
Продажбите на електрическа енергия от страна на НЕК както на контролирания, по този начин и на свободния пазар за първото тримесечие на 2019 година, по отношение на същия интервал година по-рано понижават с (минус) с 15,1 %. Ако през предходната година продажбите са били 5 835 104 МВтч, то в този момент понижават до 4 953 463 МВтч.

С 2,2 % се усилва електрическата енергия продадена на крайните доставчици за посочения интервал – до 4 532 339 МВтч. В същото време се прецизира, че тези по-високи продажби при крайните доставчици се дължат на по-ниските температури през първите три месеца на тази година и надлежно увеличената консумация на електрическа енергия, по отношение на миналата, „ когато температурите бяха по-високи “, се установи в доклада. Двоен растеж се регистрира при продажбите на ток на доставчиците от последна инстанция, високо и приблизително напрежение – 53 895 МВтч електрическа енергия.

Електроенергията, осъществена на свободния пазар (БНЕБ)за първото тримесечие на 2019 година е в размер от 348 899 МВтч при 238 740 МВтч през същия интервал на предходната година, като те са вследствие на уговорката та НЕК към БНЕБ по делото БЕХ/ЕК електричество.

Структурата на продадената от електрическата компания електрическа енергия, се трансформира, регистрират от компанията. Най-голям е относителният дял, образуван от задължението на сдружението (по ЗЕ) за покриване на потреблението на крайните доставчици, който нараства до 91,5 %, до момента в който през първото тримесечие на предходната година е на равнище от 76,0 %. Увеличава се относителният дял на свободния пазар, който от 4,1 % през 2018 година нараства до 7,9 % през първото тримесечие на 2019 година, се споделя в разбора.

На процедура през първото тримесечие на 2019 година обаче НЕК регистрира негативна доходност, а също и негативна ликвидност, макар че коефициентът за успеваемост на разноските се усъвършенства. Дружеството регистрира също по този начин дефицит от 910 809 хиляди лева дефицит на оборотния капитал към 31 март 2019 година, по отношение на 434 314 хиляди лева през същия интервал година по-рано. Експертите, изготвили отчета регистрират, че НЕК работи при изменени условия на пазара вследствие на новото законодателство през предходната година, довели до смяна в ценовия и регулаторен модел, като регистрират всички усложнения на компанията.

Отчетения негативен финансов резултат за първото тримесечие на 2019 година демонстрира, че не е реализирано усъвършенстване на финансовото положение на компанията. Въпреки увеличение обсега на настоящите обезщетителни механизми през последните години разноските на сдружението не се покриват в цялостна степен. НЕК ЕАД продължава да изпитва усложнения при обслужване на отговорностите си към снабдители и контрагенти, както и по заемите към БЕХ ЕАД. Компанията продължава да работи в изискванията на негативен чист оборотен капитал и влошен паричен поток, заключава разбора.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР