Националната астрономическа обсерватория Рожен ще има нов роботизиран телескоп и

...
Националната астрономическа обсерватория Рожен ще има нов роботизиран телескоп и
Коментари Харесай

Нов телескоп робот ще работи на Рожен

Националната астрономическа обсерватория Рожен ще има нов роботизиран телескоп и ще извършва заложената стратегия за астрономически наблюдения, заяви Българска академия на науките.

Към него е планувана автоматизирана метеорологична станция, която ще следи за силата и посоката напразно, за относителната мокрота на въздуха и за вероятно заоблачаване.

Умният ръководещ програмен продукт ще затвори телескопа и купола при положение на метеорологична заплаха за оптичната система и електрониката.

Новият телескоп ще има основно огледало с диаметър 1.5 метра, оптична система Ричи-Кретиен и ще бъде произведен от австрийската компания ASA Astrosysteme GmbH, която завоюва оповестената социална поръчка за него.

Основна задача на новия телескоп ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, присъединяване в международни кампании за следене на дребни тела от Слънчевата система, променливи звезди и квазари.

Обмисля се включването на НАО Рожен в межународните мрежи за проучване на източниците на гама-избухвания, търсенето на нови и свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти и квазари и ядра на дейни галактики.

Телескопът ще бъде с алт-азимутална монтировка, която е доста компактна, относително лека и разрешава монтиране в кула с диаметър 8 метра и височина 6 метра.

Очакваме през лятото на 2022 година да бъдат направени първите тестови наблюдения с телескопа и той да заеме своето място в научната стратегия на Института по астрономия.

Ще бъдат продължени обичайните за българската астрономия проучвания на астрономически обекти като: катаклизмични и симбиотични звезди, компактни обекти, звезди в развой на образуване, звезди с акреция от околозвездни дискове, звезден вятър и колимирни изхърляния на материя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР